Het is van de Olympische Spelen geleden dat er nog een groot atletiektornooi plaatsvond in het magische Vogelneststadion in Peking. Deze week, zeven jaar na de Spelen, vindt het wereldkampioenschap atletiek er plaats. Door het grote tijdsverschil met China zijn het helaas enkel de nachtuilen of vroege vogels onder ons die kunnen genieten van de volledige ochtend- én avondsessie. Indien u niet tot de voorgaande categorie behoort, of gewoon nog eens een overzicht wilt van alle prestaties van de dag, dan bent u hier aan het juiste adres!

⇒ 20km Snelwandelen mannen

61 Mannen streden in de vroege ochtend om de eerste felbegeerde wereldtitel van de dag, die in het 20 kilometer snelwandelen. Na iets minder dan een uur en twintig minuten kwam de Spanjaard Miguel Ángel López solo het stadion binnen ‘gewandeld’, hij finishte voor thuisloper Zhen Wang en de Canadees Benjamin Thorne.

⇒ Zevenkamp vrouwen

Jessica-Ennis Hill stond na gisteren haar koppositie in het algemeen klassement van de zevenkamp niet meer af, Nafi Thiam moest helaas wel nog wat plaatsjes toegeven. Hier kan u meer lezen over haar prestaties (en die van haar concurrentes) in het verspringen, het speerwerpen en de 800 meter.

Jessica Ennis - Foto: Robbie Dale
Jessica Ennis – Foto: Robbie Dale

⇒ Kogelstoten mannen

Met de kwalificaties in de voormiddag en de finale in de namiddag was het voor de mannen in het kogelstoten vandaag dé dag om uit te blinken. Vooraf werden de Amerikaan Joe Kovacs en de Duitser David Storl getipt voor het goud. Beide heren gooiden ooit al verder dan 22 meter in hun carrière en bleken de afgelopen weken ook in topvorm te zijn. Het was uiteindelijk Kovacs die won met 21m93, Storl pakte zilver en de Jamaicaan O’Dayne Richards vervolledigde het podium. Hij troefde ouderdomsdeken Reese Hoffa en de Nieuw-Zeelander Tomas Walsh af met een worp van 21m69, goed voor een nationaal record.

⇒ Reeksen finale 400 meter horden vrouwen

Axelle Dauwens plaatste zich met met een seizoensbesteprestatie voor de halve finale van de 400 meter horden, meer over haar prestatie leest u hier.

⇒ Reeksen 400 meter mannen

De gebroeders Borlée werden elk derde in hun reeks en plaatsten zich daarmee rechtstreeks voor de halve finale. Beide heren liepen hun snelste tijd van het seizoen, maar voor een finaleplaats zal het allicht nog een beetje sneller moeten. Meer over hun wedstrijd en het sterke deelnemersveld vindt u hier.

⇒ Reeksen 100 meter vrouwen

De groenharige Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser Pryce won haar reeks met de vingers in de neus in 10”88, ook de Amerikaanse Tori Bowie deed dat in dezelfde tijd. Andere favorieten zoals Blessing Okagbare, English Gardner en Dafne Schippers staan morgen ook in de halve finale.

Shelly-Ann Fraser-Pryce, hier nog met rood haar, in Peking doet ze het in het groen. - Foto: Ruben Van den Berghe
Shelly-Ann Fraser-Pryce, hier nog met rood haar, in Peking doet ze het in het groen. – Foto: Ruben Van den Berghe

⇒ Finale hamerslingeren mannen

Pawel Fadjek maakte zijn favorietenrol waar en pakte het goud door als enige voorbij de 80 meter te gooien. Krisztián Pars greep net naast de medailles, hij moest de Pool Wojcieh Nowicki en de Tadzjiek Dilshod Nazarov voor zich dulden. Opvallend: Nazarov is tevens ook voorzitter van de Tadzjiekse atletiekfederatie en kan zichzelf dus een mooie bonus uitreiken!

⇒ Halve finale 400 meter horden mannen

Gisteren verbaasden de Kenianen al in de reeksen van de 400 meter horden, ook vandaag deden ze dat opnieuw want Nicholas Bett en Boniface Micheru Tumuti plaatsten zich met een tijd van 48”29 voor de finale, benieuwd wat dat gaat geven! Michael Bultheel kon helaas niet stunten, hij richtte zijn pijlen op het Belgisch record maar slaagde daar niet in. Meer over zijn prestatie leest u hier.

⇒ Halve finale 800 meter mannen

Gisteren kregen we geen verrassingen in de reeksen van de 800 meter bij de mannen, vandaag kregen we het tegengestelde: de wereldkampioen van 2013, Mohammed Aman, werd gediskwalificeerd nadat hij door een te klein gaatje wou kruipen en daardoor de Nederlander Thijmen Kupers bijna deed vallen. In reeks twee ging David Rudisha makkelijk met de overwinning lopen, Nigel Amos, De man uit Botswana die tweede werd op de Olympische Spelen in Londen, misrekende zich en kwam te kort in de laatste honderd meter. Nu Rudisha’s twee dichtste belagers uitgeschakeld zijn, lijkt de wereldtitel al binnen te zijn voor de Keniaan.

Geen finale voor Mohammed Aman, wel DQ naast zijn naam. - Foto: Tomas Sisk
Geen finale voor Mohammed Aman, wel DQ naast zijn naam. – Foto: Tomas Sisk

⇒ Halve finale 1500 meter vrouwen

Met een snelle laatste ronde wonnen topfavorieten Sifan Hassan en Genzebe Dibaba makkelijk hun reeks. Verder plaatsten alle andere gekende namen zich ook voor de finale, die over twee dagen plaatsvindt. Helaas voor onze noorderburen geen twee Nederlandse dames in de finale, Maureen Koster leek in de laatste ronde nog goed mee te gaan maar viel in de laatste tweehonderdmeter compleet stil en viel zo net uit voor de finale.

⇒ 100 meter mannen

Spektakel alom bij het koningsnummer van de sprint, Usain Bolt nam het op tegen Justin Gatlin, wie won en wat er nog allemaal gebeurde in de halve finale? Dat leest u hier.

Vergeet zeker ook onze ‘Oranje Special’ niet te lezen. Tijdens dit WK nemen we elke dag ook alle prestaties van onze noorderburen onder de loep.