Na Michael Bultheel gisteren was het reikhalzend uitkijken of Axelle Dauwens zich ook kon kwalificeren op de 400mH voor de halve finale. De hordeloopster van ACME startte vandaag in de derde reeks vanuit de ongunstige baan acht. Ze moest het opnemen tegen grote kleppers als de Amerikaanse Cassandra Tate en de Zuid-Afrikaanse Wenda Nel. Axelle Dauwens had met haar seizoensbeste van 55”93 de zesde tijd in haar reeks. Alleen de eerste vier waren zeker van een plaats in de halve finale. Ook de vier overige snelste deelnemers mochten zich uiteindelijk bij dat selecte groepje voegen.

De finaliste van het EK in Zürich vorig jaar startte met haar gekende zonnebril. Ze ving de eerste horden goed aan en volgde in het spoor van de drie favorieten Tate, Nel, en de Britse Meghan Beesley. Daarmee ging ze voor het ingaan van de laatste rechte lijn als vierde mee naar de halve finale. Het was echter de Deense Stina Troest, die nog zilver won op het EK voor beloften deze zomer, die op en over Dauwens ging.

Axelle Dauwens - Foto: Tomas Sisk
Axelle Dauwens – Foto: Tomas Sisk

De tijd was er daarom niet minder op. De Belgische zette met 55”84 opnieuw een seizoensbeste neer en bewees andermaal steeds beter te worden naarmate het seizoen vordert. Vooraf werd immers gevreesd dat Axelle Dauwens – wegens het nadrukkelijk opzoeken van de limiet – al iets te veel wedstrijden had gelopen. De Deense en Britse, die respectievelijk als derde en vierde finishten, mochten beiden pronken met een persoonlijk record. Axelles scherpe 55″84 bleek uiteindelijk voldoende te zijn voor kwalificatie. Met de beste verliezende tijd mag ze zich gaan opmaken voor de halve finale.

Dauwens wist vooraf dat haar reeks heel sterk ging zijn, maar mikte toch op een halve finale. Op het WK in Moskou twee jaar geleden liep ze een tijd van 56”85 in de series en hiermee kon ze niet doorstoten naar de volgende ronde. In Peking dit jaar toont ze toch dat ze grote stappen heeft gezet en in de wedstrijd dat het er echt moest uitkomen zet ze haar snelste tijd van dit seizoen neer. Dat ze met de verliezende tijden doorgaat is ook maar logisch als je weet dat de drie snelste chrono’s onder alle deelnemers uit haar reeks afkomstig zijn.

De halve finales gaan morgen van start. Rond 13u10 Belgische tijd zal Axelle Dauwens pogen om zich te kwalificeren voor de prestigieuze finale.

De uitslagen van alle reeksen 400mH vindt u hier.