Sebastian Coe is de nieuwe voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF. De Brit haalde het op het congres in Peking van Sergey Boebka met 115 stemmen, tegenover 92 voor de Oekraïner.

Voor wie nog nooit gehoord heeft van de naam Sebastian Coe, even een héél korte introductie. Coe, 58 jaar, is voormalig wereldrecordhouder op zowel de 800m, 1000m als de Mijlafstand. Hij kroonde zich ook tweemaal tot Olympisch kampioen op de 1500m, meer bepaald in 1980 en 1984. De Brit haalde het van Sergey Bubka, 51 jaar, en natuurlijk wereldbekend omwille van zijn polsstokprestaties. Zo heeft Bubka negen wereldtitels op zijn palmares staan, een olympische titel en tot op heden is hij ook nog altijd wereldrecordhouder in het polsstokspringen outdoor. Indoor ging Renaud Lavillenie al hoger, outdoor wist de Fransman hem nog niet van de troon te stoten. Maar voor alle duidelijkheid, het was dus Coe die de meeste stemmen achter zijn naam kreeg. Hij volgt de Senegalees Lamine Diack op, die na zestien jaar plaats maakt voor een nieuwe wind binnen de IAAF.

Sebastian Coe staat voor vier jaar aan het hoofd van de internationale atletiekfederatie. Hij is pas de zesde voorzitter in de 103 jaar dat de IAAF bestaat, maar hij was ook al de leidinggevende figuur in de organisatie van de Olympische Spelen in Londen drie jaar terug, en is dus bijgevolg lang geen groentje meer in het vak. Zijn belangrijkste taak zal zijn om de atletieksport zoveel mogelijk af te helpen van de dopingproblemen die de laatste maanden en jaren maar al te vaak te kop op staken. Ook het aantrekkelijker maken van de sport in zijn geheel lijkt één van zijn belangrijkste agendapunten en Coe begint dan ook vol goede moed na het wereldkampioenschap in Peking aan zijn ambtstermijn.”Het feit dat ik deze uitdaging samen met jullie mag aangaan is het op een na mooiste moment in mijn bestaan”, aldus Sebastian Coe.