Steepleloper Jeroen D’hoedt zou zomaar eens gekwalificeerd kunnen zijn voor de wereldkampioenschappen eind augustus. Dat zou hij te danken hebben aan zijn goede prestatie op de KBC Nacht, waar hij 8’30”03 neerzette op de 3000m steeple. Die prestatie is goed voor een 35ste plaats op de uitgezuiverde wereldranglijst, waardoor hij wordt opgevist door de internationale atletiekfederatie (IAAF).

Jeroen D'hoedt - Foto: Yentl Vandenberghe
Jeroen D’hoedt – Foto: Yentl Vandenberghe

Op de Nacht van de atletiek, midden juli, ging Jeroen D’hoedt vol voor de WK-limiet. De atleet van CABW bleef toen nipt boven dat minimum van 8’28”. Achteraf poogde hij nog eens in het DL-circuit, maar ook in Stockholm bleek Peking ver weg te liggen.

Maar nu blijkt achteraf dat een 70ste plaats op de wereldjaarlijst toch voldoende blijkt. Immers in een uitgezuiverde stand – waar het maximum aantal atleten per land is bereikt – komt hij op een 35ste plek te staan. De IAAF wil met 45 atleten starten op de 3000m steeple, en daar behoort onze beste Belg Jeroen D’hoedt zeker bij. De nationale atletiekfederatie moet de beslissing uiteraard nog goedkeuren, maar het heeft er alle schijn naar dat we met veertien individuele atleten naar Peking gaan.

Ook Pittomvils en Aerts maken kans

De overige WK-kandidaten hebben nog tot morgen om zich te kwalificeren. Meerkamper Niels Pittomvils en hordeloopster Sara Aerts zouden zich op dezelfde manier kunnen plaatsen voor Peking. Zij presteerden namelijk ook hoog op internationaal niveau en kunnen opgevist worden door de IAAF. Het blijft wel afwachten tot 9 augustus wat andere atleten presteren. Jeroen D’hoedt heeft van de drie het meeste kans, aangezien er dit weekend geen echte topaffiches meer gepland zijn op de 3000m steeple.