Zaterdagavond liet de Duitse zender ARD opnieuw van zich horen. Na begin december nog een reportage uit te brengen over het onthutsende dopinggebruik in Rusland, kwamen ze ook nu weer naar voren met zware dopingbeschuldigingen. Samen met het Britse Sunday Times en de WDR – een andere Duitse zender – kwamen ze met schrikbarende analyses naar voren.

Maar liefst 800 bloedstalen van de voorbije elf jaar (van 2001 tot 2012) wezen op abnormale waarden of dopinggebruik. Nog erger is dat in die elf jaar maar liefst een derde van de medailles verworven op de Olympische Spelen of WK’s, verdachte bloedstalen bevatten. Nochtans zouden de bewuste atleten hun medaille niet hebben moeten retourneren. Rusland en Kenia zouden daarin het meest worden geviseerd. 80% van de Russische medailles werden oneerlijk verworwen, Kenia zou dan weer 18 medailles hebben behaald met verdachte bloedwaarden.

WADA reageert

Voorzitter van het Wereldantidopingagentschap, Craig Reedie, reageerde al op deze bekendmakingen: “We gaan onmiddellijk de verschillende zaken uitzoeken zodat we kunnen bepalen of er inbreuken zijn in het kader van het WADA. Als we iets zouden vinden dan zullen we de nodige maatregelen treffen.”

Rusland: “Niet toegeven aan paniek”

Rusland liet het daar niet bij en een dag na de documentaire reageerde de Russische minister van Sport, Vitaly Mutko. Hij liet aan het persagentschap Itar-Tass weten dat deze beschuldigingen eerder toe te wijten zijn aan de voorzittersverkiezing van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). Binnen iets meer dan twee weken wordt daar immers een opvolger gekozen voor Lamine Diack. Er viel ook al één prestatie te noteren die niet koosjer zou zijn geweest: de Russische Mariya Savinova, die in op de OS in 2012 goud won op de 800m, zou groeihormonen hebben genomen.