Voor enkele Belgen moest het vanavond gebeuren op de Memorial Rasschaert in Ninove. Om onze atleten naar de vereiste WK-limieten te loodsen, zakten internationale toppers af naar het kleine Ninove. De buitenlandse atleten deden wat van hen werd gevraagd, maar helaas konden onze Belgen niet behalen waarvoor ze gekomen waren. Er vielen echter enkele zeer sterke prestaties te noteren door onverwachte namen uit het Belgische kamp. Wij sommen voor u de belangrijkste prestaties van de avond op.

Laetitia Libert wordt sneller met de jaren - Foto: Tomas Sisk
Laetitia Libert wordt sneller met de jaren – Foto: Tomas Sisk

Het eerste nummer waarin er uitgekeken werd naar een eventuele WK-limiet was de 200m bij de vrouwen, waar Olivia Borlée een gooi wou doen naar de vereiste 23”20. Borlée strandde twee keer nipt boven de limiet met 23”35 en 23”38, want er werd nog een extra finale van de 200m voorzien op vraag van Borlée om alsnog het minimum te behalen. Het was echter Cynthia Bolingo, finaliste op het EK voor beloften op de 400m, die iedereen wist te verbazen. Zij stoomde naar 23”22, amper twee honderdsten boven die limiet en een flinke hap uit haar persoonlijk record van 23”49. Bolingo liet al weten dat ze zeker nog een poging onderneemt om dat ticket voor Peking te behalen. De atlete van CABW heeft nog tot 9 augustus de tijd, tenzij de federatie haar delibereert. Er viel ook nog een nieuw Belgisch record uit de lucht, weliwaar bij de masters. Wie anders dan Laetitia Libert zorgde daarvoor? Libert rijgt de persoonlijke records aaneen én dat als 35-jarige. In de reeksen kwam ze tot 23”72, zeven honderdsten beter dan haar persoonlijk record, maar in de finale deed ze er nog een schepje bovenop met 23”63!

Hannelore Desmet heeft haar PR na al die jaren beet! - Foto: Peter Wagemans
Hannelore Desmet heeft haar PR na al die jaren beet! – Foto: Peter Wagemans

Een hoopgevende prestatie kregen we te zien in het hoogspringen bij de vrouwen. Hannelore Desmet sprong voor het eerst in haar leven naar 1m90, één cm beter dan haar persoonlijk record en dat na jaren vol blessureleed. Desmet richt haar pijlen op het EK in Amsterdam volgend jaar. Bij de mannen was Bram Ghuys de beste. Hij sprong naar een seizoensbeste van 2m20, waarmee hij de ontgoocheling van het BK vorige week toch wat kan doorspoelen. In het verspringen bij de mannen ging de winst naar Zuid-Afrika met Ruswahl Samaai, die tot 7m73 kwam. Tienkamper Thomas Van Der Plaetsen, die in volle voorbereiding zit richting het WK in Peking, werd tweede met 7m41. Het hamerslingeren bij de vrouwen werd geen heruitgave van het BK van afgelopen weekend. Vanessa Sterckendries wist nu wel beter te doen dan Jolien Boumwko en mocht de bloemen mee naar huis nemen met 59m15, Boumkwo bleef steken op 58m22. De winst in het kogelstoten was wel voor Boumwko, die haar kogel deed landen na 15m40.

Over naar de hoge horden, waar de atleten op zowel reeksen als een finale werden getrakteerd. In de reeksen was het uitkijken naar Sara Aerts. Zij is op zoek naar het WK-mininum van 13”00 en kwam al gevaarlijk dicht in de buurt met 13”11. Vandaag kwam de atlete nog een pak dichter, het werd net niet voor Aerts, die net als Bolingo op de 200m op twee honderdsten strandde met 13″02. In de finale kwam ze niet in actie, maar Aerts was eerder deze week ziek en lijkt dus volgende week nog een ultieme poging te gaan ondernemen om alsnog naar Peking te mogen. In de reeksen en in de finale was de winst voor Anne Zagré. Zagré heeft duidelijk de goede vorm te pakken en dook met é3”93 en 12”97 twee keer onder de 13 seconden. Nenah De Coninck, Europees juniorenkampioene op de 400m horden en sinds vorige week ook Belgisch recordhoudster op dat nummer, werd knap derde in een nieuw persoonlijk record van 13”81. Bij de mannen waren alle Belgische ogen gericht op Dario De Borger. Hij kwam dit seizoen al tot 13”60 en hoopt op de scherpe WK-limiet van 13”47. In de reeksen liep hij naar een puike 13”81, maar in de finale wou hij uiteraard sneller gaan. Dat deed hij ook met 13”79, maar de voorlaatste horde raakte hij zwaar aan, er zat dus meer in voor de atleet. De winst was voor de Deen Andreas Martinsen in 13”58.

Arnout Matthijs - Foto: Tomas Sisk
Arnout Matthijs – Foto: Tomas Sisk

Op de vlakke 100m kregen we een zeer sterke prestatie van Arnout Matthijs. Hij liet de tweede Belgische prestatie van het jaar noteren met 10”61. Yannick Meyer ging dit jaar nog één honderdste sneller. Matthijs was eerder op de avond ook al goed voor de beste prestatie op de 200m met 20”87. De Fransman Brahim Raqqui ging het snelst op de 100m met 10”49. Bij de vrouwen was de winst voor de Ierse Amy Foster in 11”58. Laetitia Libert had ondertussen al twee keer een 200m gelopen, maar evenaarde haar persoonlijk record nog met 11”71. Over naar de 400m waar Dylan Borlée een poging deed om zijn broers te mogen vergezellen in Peking. Het doel was 45”50 en daarvoor was de sterke, bonkige Ier Brian Gregan naar Ninove gehaald. Beide heren doken wel onder de 46 seconden, maar kwamen tekort. Gregan won in 45”85 en Borlée werd tweede in 45”97. Zal Borlée net zoals hij zijn limiet behaalde voor het EK indoor in Praag, opnieuw zijn broers inschakelen om een ultieme limietpoging te doen? U zal het hier zeker te weten komen. In de tweede reeks lieten Antoine Gillet en Seppe Thys zich opmerken met mooie tijden van respectievelijk 46”53 en 46”87.

Van de 400m naar de dubbele baanronde. Vooral de startlijst van de 800m bij de vrouwen deed een waar spektakel verhopen. Zo geschiedde het: maar liefst 10 vrouwen doken onder 2’03. Adelle Tracey uit het Verenigd Koninkrijk trok aan het langste eind met 2”01”10, waarmee ze nipt de Ijslande juniore Anita Hinriksdottir voorbleef. Hinriksdottir, twee weken terug derde op het EK voor junioren waar onze Renée Eykens het goud won, bleek duidelijk over betere benen te beschikken deze avond en finishte als tweede na 2’01”15. De wedstrijd van de mannen stond dan ook een beetje in de schaduw van de uitzonderlijk race bij de vrouwen, maar dat kon de Australiër Ralph Joshua niet deren. Hij won in 1’45”79, eerste Belg werd Nicky Coemans op de zevende plaats in 1’47”91.

Op de 1500m werd het uitkijken naar het duel tussen 1500m-specialiste Sofie Van Accom en zilveren medaillewinnares op de 5.000m op het EK in Tallinn, Louise Carton. De wedstrijd verliep iets trager dan voorzien, maar door een stevige slotronde wist Carton toch opnieuw haar persoonlijk record aan te scherpen naar 4’10”98, daarmee was ze ook de beste in Ninove. Van Accom werd vierde in 4’13”23. Renée Eykens, Europees juniorenkampioene op de 800m, verbeterde haar persoonlijk record en eigen derde prestatie aller tijden naar 4’16”91. Bij de mannen kregen we een enorm sterk veld aan de start. Het werd de trainingspartner van Abdi Bashir uit Djibouti, Bachir Hiss, die won in 3’36″96 na een toch wel incidentrijke race waarin twaalf atleten onder de 3’40 doken. Onder hen Isaac Kimeli, zilver in op het EK voor beloften in Tallinn op de 5.000m, die naar een nieuw persoonlijk record knalde én nog belangrijker voor het eerst onder de 3’40 dook met 3’39″73. Op de 5.000m kregen we met Andy Vernon een Europese topper aan de start, die overigens op revanche aast na zijn niet-selectie voor het WK in Peking. Vernon liep mede dankzij een indrukwekkende eindsprint naar een seizoensbeste van 13’20″34. Hopelijk grijpt de Engelse federatie in en geven ze hem alsnog een ticket naar Peking, want Vernon bewees al vaker een echte kampioenschapsloper te zijn. Eerste Belg op de 5.000m werd Soufiane Bouchikhi in een mooi seizoensbeste van 13’38″78.

De volledige uitslag kan u hier terugvinden.

Louise Carton zal ongetwijfeld opnieuw veel pers rond haar gehad hebben, na opnieuw een PR - Foto: Peter Wagemans
Louise Carton zal ongetwijfeld opnieuw veel pers rond haar gehad hebben, na opnieuw een PR – Foto: Peter Wagemans