“Het is vervelend dat ik niet naar het wereldkampioenschap kan gaan”, reageerde de Brit Andy Vernon gisteren na zijn overwinning op de 5000 meter in Ninove. Na een schitterende laatste ronde won Vernon net voor de Universiadekampioen Hayle Ibrahimov in 13’20″34, drie seconden onder het Britse minimum om naar het wereldkampioenschap in Peking te gaan, maar voor de Britse atletiekbond maakt het allemaal niets meer uit. “Er zijn bepaalde mensen die me niet in het Britse team willen”, vertelde de Brit na zijn race.

Toen de Britse selectie voor het wereldkampioenschap in Peking bekend werd gemaakt vond Vernon zijn naam niet terug in de lijst. Opvallend, want de Brit behaalde zilver en brons op het Europees kampioenschap in Zürich vorig jaar op respectievelijk de 10.000 en 5.000 meter én voldeed aan beide minima voor het wereldkampioenschap. Daarbovenop liep hij eerder dit jaar naar een indrukwekkende 27’42″62 op de 10.000 meter in het Amerikaanse Palo Alto. Kortom, als we al zijn prestaties in het geheel bekijken is het wel duidelijk dat de man uit Aldershot écht wel een topatleet is.

Een atleet die voldoet aan alle minima, races wint op hoog niveau én in de juiste vorm zit op het juiste moment, waarom mag die niet naar het wereldkampioenschap? “Er zouden redenen zijn waarom ik niet mag meedoen, het heeft allemaal te maken met de politiek binnen de Britse atletiekbond”, vertelde Vernon die in het interview ook aangaf dat de discussie rond hem en Mo Farah misschien wel een van die redenen zou kunnen zijn. Farah en Vernon zijn niet altijd de beste vriendjes geweest, vooral uitspraken in en door de media lieten het conflict tussen de twee hoog oplopen. Maar ook op sociale media gingen Vernon en Farah soms persoonlijk in de clinch.

Het lijkt allemaal wat grappen en grollen natuurlijk, en nadat de media haar gram haalde, ging de discussie dan ook snel weer liggen. Maar afgelopen week kwam de Britse atletiekbond met haar selectie naar buiten, en zo kwam de discussie over de twee Britse heren opnieuw in de spotlight te staan. Vernon wou nog niet alles prijsgeven, maar liet toch duidelijk verstaan dat hij over informatie beschikt die anderen nog niet hebben en misschien wel voor opschudding kunnen zorgen. Ondertussen blijft de Brit wel lachen, en geeft hij de Britse atletiekbond met deze tweet toch nog eens het deksel op de neus.