Van 22 augustus tot en met 30 augustus vindt in Peking het WK atletiek plaats. Sinds afgelopen weekend weet ook de 24-jarige Axelle Dauwens dat ze haar WK-ticket voor de 400 meter horden beet heeft. Aanleiding genoeg om haar achterna te rennen op training.

Niet alleen mag Dauwens haar ticket voor Peking al boeken, ze kent ook de luxe zeker te zijn van deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Haar vertrek naar het WK staat de twaalfde augustus gepland. “Eerst reis ik af naar Chiba in Japan. En vandaar reis ik zo kort mogelijk voor mijn eerste race naar Peking vanwege de luchtvervuiling. Het zou niet slecht zijn mocht er een atletencommissie in het leven worden geroepen die mee bepaalt waar er kampioenschappen mogen plaatsvinden. Over het WK atletiek in 2019 in Doha kan hetzelfde liedje gezongen worden. Ook daar kan je bezwaarlijk gunstige omstandigheden verwachten.”

Een kennismaking

Maar waarom nu de 400 meter horden als er ook een 400 meter zonder horden is? “Ik ben pas in 2007 begonnen met atletiek, scheurde kort nadien mijn kruisbanden bij het skiën waardoor mijn eerste comeback in 2008 al een feit was. Voordien deed ik altijd al verschillende andere sporten variërend van zwemmen tot tennis en kunstschaatsen. Daar heb ik mijn lichaam leren kennen. Maar geen sport kon me zo bekoren om er mijn ziel aan te verkopen. In het middelbaar volgde ik ook de richting sportwetenschappen. Sprinten en lopen, dat ging me altijd goed af. Maar als puber dacht ik er niet aan om aan atletiek te doen. Mijn moeder heeft me dan toch weten te overhalen en zo kwam ik terecht bij Philip Gilson (nog steeds haar huidige trainer) en de lokale atletiekclub AC Meetjesland.”

“Ik begon als 400 meter-loopster, maar wanneer ik meedeed met de hordelopers ging dat erg goed. Bovendien heeft Philip een voorliefde voor de horden wat me ook in die richting heeft gestuwd. Je verbetert dan je record en voor je het weet ben je vertrokken. Bij de 400 meter horden zijn techniek en concentratie van essentieel belang. Je moet je techniek behouden en in je eigen ritme blijven terwijl de vermoeidheid toeslaat. Eén klein foutje is dan snel gemaakt en kan je gemakkelijk een seconde kosten.”

Lees zeker en vast verder op de site van Extrasport.