En er was licht. Usain ‘Lightning’ Bolt verbaasde zonet op de Diamond League in Londen door er plots weer te staan. 9.87 in de reeksen, weer 9.87 en meetingwinst in de finale. Bolt is back.

Het wordt dus toch geen walk in the park voor Gatlin op het WK in Peking eind augustus. Usain Bolt, nu al maanden omgeven door een wolk twijfels, drukte vanavond de geruchten de kop in. Geruchten als zou hij nooit meer competitief geraken tegen het WK, als zou hij mogelijk zelfs in extremis afzeggen voor Peking. Zes weken inactiviteit door blessuurtjes hadden die geruchten gevoed.

In de reeksen liet nochtans weinig een toptijd vermoeden. De diskwalificatie van de Brit Richard Kilty haalde de atleten wat uit hun concentratie, de piste lag er kletsnat bij, er stond een stevige tegenwind (-1,2 m/s) en Bolt kwam maar traag uit de blokken – met 0.153s had hij slechts de vijfde reactietijd. Ook tijdens de race leek Bolt niet zo imposant, maar dat bleek achteraf vooral aan een erg sterke Michael Rodgers te liggen, die lange tijd schouder aan schouder liep met Bolt en zelf 9.92 klokte. Maar knap dus van Bolt. En te zeggen dat hij de laatste meters duidelijk niet meer doorduwde.

In de finale: meer van hetzelfde. Letterlijk. Weer 9.87, nu met een tegenwind van -0.8 m/s en op een al deels opgedroogde piste. Bolt was nu zelfs als allerlaatste uit de blokken (0,173s) en moest heel wat werk opknappen om de kop te grijpen. Voor winst werd het uiteindelijk nipt. Michael Rodgers raakte nu nog iets dichter bij Bolt met een tijd van 9.90. Met ook nog Kemar Bailey-Cole (9.92), Chijindu Ujah (9.96) en Jimmy Vicaut (9.98) doken in totaal vijf atleten onder de tien seconden in de finale.

Zelf was Bolt niet helemaal tevreden met zijn tijd in de finale, maar hij voelt zich alvast vol vertrouwen wat het verdedigen van zijn titel in Peking betreft. “Ik moet enkel nog op een paar details werken en consistenter worden.”

Bekijk de racevideo’s hieronder.

Reeks:

Finale: