Bashir Abdi heeft de KBC Nacht op de afsluitende 5000m perfect afgerond. De Gentenaar stoof in een sterk internationaal veld naar een tweede plaats, een absolute toptijd en een dubbele limiet. De overwinning was voor Ethiopiër Gebremeskel Dejen in 13’05″38.

In het begin van de wedstrijd hielden zowel Bashir Abdi als Isaac Kimeli zich goed schuil in het pak. De goedlachse Gentenaar Abdi plaatste zich voor Isaac Kimeli en het pak werd op een lint getrokken. Langzaam schoof langeafstandsloper Bashir op, waarna Kimeli telkens hetzelfde deed. Iets voor de 3000m moest Isaac Kimeli, die onlangs nog zilver behaalde op het EK voor beloften in Tallinn, een paar plaatsen prijsgeven, maar het verdict luidde nog steeds positief: op schema voor het WK!
Even later kreeg Kimeli het moeilijk, hij viel alleen en moest het tempo zelf opkrikken. Bashir Abdi echter bleef in het pak en liep zeer goed op schema. Bij het ingaan van de laatste ronde kon hij zelfs nog een snedige versnelling plaatsen. Bashir verzilverde een beresterke wedstrijd met een tweede plek en een nieuw persoonlijk record van 13’06″10. Een tiende plek op de wereldjaarlijst, een tweede Europese tijd dit jaar en een derde prestatie aller tijden in België, de Gentse Feesten kunnen nu helemaal losbarsten!

Het vorige PR op de 5000m van Bashir stond op 13’20″61. Voor het WK moest hij onder de 13’23” duiken, voor de OS was 13’25” voldoende. Bashir Abdi had zich al gekwalificeerd voor de OS met de 10.000m. In Stanford verzekerde hij zich begin mei nog van deelname aan die spelen door te lopen naar een tijd van 27’47″55. Dat was niet voldoende voor de WK-limiet (27’45”), maar mits vormbehoud mag Bashir Abdi zich toch ook inschrijven op dat lange nummer.

Isaac Kimeli finishte uiteindelijk als 18de in een tijd van 13’53″22. Zo sluit de Nacht van de atletiek zich. Alleen de overige reeksen van de 5000 werden nog gelopen. Een uitgebreid verslag volgt later nog deze avond.