Louise Carton is gewoonweg niet te stuiten. Op de KBC Nacht was het al hard uitkijken naar wat de beloftevolle jongere zou presteren na haar zilver op het EK voor beloften. Ze klokte op dat kampioenschap een ongelooflijke 15’32″75 op de 5000m.

Maar deze avond deed ze nog straffer: ze liep mee met de internationale (sub)top, werd achtste, en verpulverde opnieuw haar nationale record voor de beloften. Met 15’23″82 doet ze bijna negen (!) seconden beter dan vorige week op het EK en komt ze wel héél dicht bij de WK-limiet en OS-limiet van 15’20”. Ook staat ze nu mooi te pronken op de 7de plek van de wereldjaarranglijst bij de beloften.

Het is al de derde keer deze zomer, in de drie 5000’en die ze liep, dat de atlete van ACME een nationaal belofterecord neerzet. De eerste verbetering was er begin mei in Tongerlo, toen ze naar 15’39″47 liep. Tweeënhalve maand later loopt Louise liefst zestien seconden sneller, en komt ze tot op drie seconden van hét grote WK bij de senioren.

Almensh Belete

De wedstrijd zelf werd gewonnen door de Bahreinse Mimi Belete die voor het eerst onder de 15′ uitkwam (14’54″71). Ook onze landgenote Almensh Belete was van de partij. Zij werd 13de met 15’34″13 maar liet vooraf al weten nog geen 100% te zijn.