De eerste Belgische medaille is een feit. Dieter Kersten heeft brons gepakt op de 10.000m. Na een behoorlijk snelle wedstrijd werd er gesprint tussen een elitegroepje van negen lopers, met daarin beide broers Kersten. Dieter legde beslag op de derde plaats in een tijd van 30’21″85. Broer Maarten volgde luttele ogenblikken later als vierde in 30’24″69. De kers op de taart van de eerste dag op dit EK voor de Belgische ploeg!

“Maarten liep een uitstekende wedstrijd, Dieter had iets moeten ondernemen met zijn hudige vorm. Hij is in staat om rond de 29’00 te lopen en ik heb hem meermaals geroepen dat hij moest aanvallen, maar hij bleef zitten. De Duitser, Gering, kwam uit het niks eigenlijk, maar die heeft wel een snelle 1500m in zijn benen en dat zagen we in de laatste ronde. Dieter en Maarten zijn wel in staat om een snelle laatste ronde te lopen, maar niet zo snel als de Italiaan die won en de Duitser. Jammer want er zat een plaats op het podium voor hen beiden in en dat zou speciaal geweest zijn. Ze komen normaal wel aan de start van de 5.000m, maar daarvoor koesteren we geen al te grote ambities”, reageerde trainer Karel Lismont.

“Over mijn wedstrijd zelf ben ik tevreden. Ik heb geprobeerd om aan te zetten met nog 5 ronden te gaan, maar net op dat moment gingen de Turken ook aan, waardoor ik niet echt kon doorzetten. Daarna had ik het moeilijker en was ik op volgen aangewezen. Jammer dat ik niet samen met Dieter het podium op mag, maar het is wat het is.”, aldus Maarten Kersten.

Dieter Kersten moest onmiddellijk naar de dopingcontrole en kon dus nog geen reactie geven. Wij proberen deze nog te krijgen.

Hieronder kan u de laatste ronde van de 10.000m herbekijken.

Men’s 10,000m FinalA fantastic finish earns Italy’s Pietro Riva gold in the Men’s 10,000m Final. #Eskilstuna2015

Posted by European Athletics on donderdag 16 juli 2015

Een deel van de wedstrijd werd in de regen gelopen met deze fabelachtige foto als gevolg.

De lopers op de 10.000m werden getrakteerd op enkele regenbuien - Foto: Viktor Benschop
De lopers op de 10.000m werden getrakteerd op enkele regenbuien – Foto: Viktor Benschop