Op het laatste individuele loopnummer dit EK, de 5000m, knalde Louise Carton naar een zilveren medialle. Ze was van bij de start vooraan te vinden en maakte samen met topfavoriete Liv Westphal de wedstrijd hard. Op twee ronden van het einde moest ze echter haar meerdere erkennen aan de Franse topfavoriete waardoor een tweede plaats het hoogst haalbare werd. Het is de tweede medaille op de slotdag. Want een uur voor de wedstrijd van Louise Carton sprong Nafi Thiam naar een zilveren plak.

Jonge belofte Carton werd vooraf al bestempeld als één van de favorieten. Ze had de tweede beste tijd staan onder alle deelnemers en bewees deze zomer in een uitstekende vorm te verkeren. Ze scherpte dit seizoen haar records ruim aan en zette de trend van deze winter door. Toen pakte ze al uit met een 7de plaats op het EK veldlopen voor beloften.

Zilver na perfecte wedstrijd

Louise Carton - Foto: Jasper Jacobs
Louise Carton (rechts) – Foto: Jasper Jacobs

Een heel trage wedstrijd werd het dus zeker niet. De Française Westphal wou er geen gras over laten groeien en trok het groepje al snel op een lint. Dat tempo, met de 21-jarige Carton steeds in haar zog, bleef ze aanhouden. Na tien minuten wedstrijd konden slechts nog vier atleten volgen, met de atlete van ACME nog steeds in tweede positie. Echter op twee ronden van het einde plaatste Westphal een snedige versnelling. Louise Carton deed alle moeite van de wereld om te volgen maar moest uiteindelijk toch een gaatje laten. De tweede plaats werd zeker want de atletes achter haar volgden al op grote afstand.

Belgisch belofterecord en derde medaille op dit EK

De snelle wedstrijd vertaalde zich ook in een mooie tijd. Ze scherpte haar Belgisch belofterecord aan naar 15’32″75 en komt zo op slechts twaalf seconden van de WK-limiet en de OS. Winnares Liv Westphal kwam ook over de finish in een nieuw PR: 15’30″61. De derde plaats was weggelegd voor de Oekraïense Khalyuzhna, ook in een nationaal record bij de beloften. Zo is het de derde medaille voor ons Belgenland op het EK voor beloften. Deze middag sprong Nafi Thiam al naar het zilver. Zo werd het een mooie slotdag voor ons. Gisteren snelde Isaac Kimeli, ook al op de 5000m, naar een tweede plek.

Imana Truyers verpulvert PR

Imana Truyers - Foto: Jasper Jacobs
Imana Truyers – Foto: Jasper Jacobs

Naast Louise Carton deed ook Imana Truyers mee aan de 5000m. Zij liep pas eind juni in extremis de EK-limiet en wist dat ze zou moeten knokken in het pak. Ze deelde haar wedstrijd heel goed in en na een tragere start schoof ze goed op naar voren. Imana Truyers wist zelfs te finishen op een 10de plek, boven de verwachtingen dus. Daarenboven verpulverde ze ook haar oude PR. Dat stond op 16’13″96 sinds haar geslaagde limietpoging in Eindhoven. Voor de eerste maal bleef ze onder de 16 minuten met 15’59″93.