Vandaag heeft Nafi Thiam een zilveren medaille behaald voor België op het hoogspringen. Ze klaarde mooi 1m87 in mindere weersomstandigheden en daarmee bleef ze de Oekraïense Herashchenko vooraf. Enkel de Italiaanse Alessia Trost deed beter. Het is de tweede Belgische medaille op het EK voor beloften in Tallinn. Gisterenavond pronkte Isaac Kimeli namelijk al met het zilver op de 5000m.

Verrassing van de dag Kuchina

Slechts 14 graden in het Estse Tallinn. Dat zorgde ervoor dat de hoogspringsters het moeilijk hadden om heel hoog te gaan. Verrassing van de dag, in slechte zin dan, was de topfavoriete Kuchina. Zij geraakte niet over 1m81 en daardoor werd de Russische, die een PR van 2m01 (indoor) heeft staan, laatste in de hoogspringfinale.

Zilver!

Nafi Thiam, opnieuw een medaille - Foto: Jasper Jacobs
Nafi Thiam, opnieuw een medaille – Foto: Jasper Jacobs

Onze Nafissatou Thiam daarentegen ging vlotjes bij de eerste poging over 1m81, 1m84 en zelfs 1m87! Slechts drie atleten gingen over die laatste hoogte, wat betekende dat België er hoe dan ook een medaille bij had. Jammer genoeg faalde ze wel drie keer op 1m90. Alleen de Italiaanse Trost sprong over die hoogte en daardoor was het afwachten wat de Oekraïense Herashchenko ging doen op 1m90. Als ook zij over de lat ging was het brons voor Thiam, anders ging ze naar huis met het zilver. Gelukkig voor ons werd het dat laatste.

Garantie op een medaille

De nog steeds jonge Nafi Thiam begint zo stilaan een zekerheid te worden op een medaille wat betreft de kampioenschappen. Twee jaar geleden won ze het goud op het EK voor junioren in Rieti. Vorige zomer dan pakte ze al het brons op het EK bij de “groten”. Ook op het EK indoor stond ze deze winter garant voor succes. Ze werd toen 2de op de vijfkamp.

En toch verdient deze medaille een speciale plaats. Zo is het de eerste keer dat Nafi Thiam op een internationaal kampioenschap een medaille haalt op een afzonderlijk nummer. Normaal gezien kiest de studente geografie altijd voor de meerkamp. Niet dat het hoogspringen haar niet ligt, integendeel. Deze winter kroonde ze zich nog tot Belgisch kampioene op die afstand en ze heeft ook het BR bij de beloften op haar naam staan (1m97).