Thomas Van Der Plaetsen maakt op de Universiade in Gwangju (Zuid-Korea) zijn comeback op de tienkamp. Afgelopen nacht en deze voormiddag (onze tijd) werkte hij er zijn tweede dag af. Van Der Plaetsen pakte nipt goud (!) en miste eveneens nipt de WK-limiet, maar hij toont zeker vormbehoud aan. Hierdoor mag hij toch naar het WK in Peking, aangezien hij vorig jaar op het EK in Zürich al de limiet behaalde.

Gisteren deed Van Der Plaetsen het meer dan behoorlijk. Na de eerste vijf proeven stond hij op een voorlopige tweede plaats in de tussenstand.

UPDATE 7u00

Na een meer dan behoorlijke eerste dag, vatte de 24-jarige Van Der Plaetsen het tweede luik van de tienkamp aan met een derde plaats in zijn reeks op de 110m horden. Met 14″59, een derde prestatie onder alle deelnemers, sprokkelde hij exact 900 punten. Hij bleef zo amper 14 honderdsten boven zijn persoonlijke beste en deed 9 punten beter dan tijdens zijn recordmeerkamp. Het was daarenboven zijn beste hordenreeks in een meerkamp ooit. Met 4932 punten schoof Van Der Plaetsen zelfs op naar een eerste plaats in de tussenstand, al bleef de top-5 binnen de 100 punten.

Ook in het discuswerpen presteerde VDP op niveau. Met 41m85 deed hij opnieuw beter dan tijdens zijn recordmeerkamp, twee jaar geleden op het WK in Moskou.

Met enkel nog het polsstokspringen, speerwerpen en de 1500m te gaan berekenen we voor Van Der Plaetsen een geprojecteerd eindtotaal van 8077 punten, twee punten overschot op de WK-limiet. Hierbij gaan we uit van respectievelijk 5m10, 65m31 en 4’37″93 (de prestaties die hij lukte in Moskou 2013). Benieuwd wat dat zal geven!

UPDATE 9u00

Van Der Plaetsen vangt zijn polstokcompetitie aan op 5m00 en gaat meteen over die hoogte in zijn eerste poging. Hij slaat 5m10 over en gaat onmiddelijk richting 5m20, beter dan tijdens zijn persoonlijk record op de tienkamp. Hij doet het opnieuw bij zijn eerste poging. Waardoor hij niet alleen dichter in de buurt van de WK-limiet komt, hij neemt ook een bonus op zijn naaste belagers. Op 5m30 houdt het feestje op, maar hij neemt wel de leiding opnieuw in handen met 6597 punten. De Fransman Bastien Auzeil volgt op 60 punten als tweede.

Minder nieuws was er van Tim Rummens op de 400m horden. Hij kwam niet aan in zijn halve finale om een nog voor ons onbekende reden. Wij houden jullie op de hoogt hieromtrent.

UPDATE 11u30

Van Der Plaetsen begint met een worp van 56m09 aan het speerwerpen. In zijn tweede poging laat hij zijn speer een pak verder landen met 60m00. Dat is echter nog 5m31 onder zijn beste prestatie tijdens zijn beste tienkamp. Zijn derde en laatste poging wordt een foutieve, waardoor de kaap van de 8000 punten halen niet makkelijk zal worden, tenzij hij dicht in de buurt van zijn persoonlijk record op de 1500m komt. Voor de winst wordt het ook nog spannend, want zijn naaste belager Auzeil volgt op 52 punten.

UPDATE 12u15

De afsluitende 1500m was duidelijk een lijdensweg, maar Van Der Plaetsen houdt de Fransman nipt af en wint! Met 4’50″21 haalt Van Der Plaetsen zijn laatste 617 punten binnen om te eindigen op 7952 punten. Wat een atleet: in september leek zijn carrière weg en nu dit!

De Fransman Bastien Auzeil wordt tweede met 7913 punten. De Duitser Rene Stauss vervolmaakt het podium. Lelievre en Turner, de twee sterke mannen van de eerste dag, halen nog de top-vijf.

Van Der Plaetsen won twee jaar geleden al de Universiade in Kazan. Een unieke prestatie dus (zeker gezien de persoonlijke gebeurtenissen vorig jaar)! Twee jaar geleden werd Van Der Plaetsen 15e op het WK. We gaan er alvast van uit dat VDP met zijn behaalde 7952 punten het vereiste “vormbehoud” liet zien en aldus ook zijn ticket naar de wereldkampioenschappen in Beijing vastligt. We kijken er naar uit!

Bekijk alle uitslagen hier.

Een live-stream vind je via WatchAthletics.

1 REACTIE

  1. Hoezo spannend? PR van Van Der Plaetsen is 13 seconden sneller dan de eerste belager. Als alles meezit wordt hij gewoon opnieuw kampioen. Respect.

Reacties zijn gesloten.