Thomas Van Der Plaetsen maakt vandaag en morgen zijn comeback op de tienkamp. Van Der Plaetsen ging er een jaartje tussenuit door teelbalkanker. Die diagnose kwam aan het licht dankzij een dopingtest, waardoor VDP zelfs preventief geschorst werd. Dergelijke schorsingen zouden nu niet meer mogelijk zijn.

Vanaf heden krijgen mannelijke atleten bij wie een te hoge waarde van hCG (ook wel eens “zwangerschapshormoon” genoemd) wordt vastgesteld geen schorsing meer aangesmeerd. Dat maakte het WADA bekend. Atleten die positief plassen, krijgen nu de kans om zich te laten testen op (onder andere) teelbalkanker alvorens ze een label van dopingzondaar opgeplakt krijgen.

De maatregel betekent een hele vooruitgang als we de menselijke ellende waar Thomas Van Der Plaetsen zich vorige nazomer moest doorspartelen opnieuw aanschouwen. Van Der Plaetsen moest zich toen – na een zogezegd positieve plas – in allerijl verantwoorden op een persconferentie voor vermeend dopinggebruik. Het invoeren van de nieuwe regel is onder meer de verdienste van Minister van Sport Philippe Muyters die de kwestie aankaartte bij het WADA.