De Brussels Grand Prix stond al jaren garant voor atletiek van de nationale bovenste plank. De samenwerking tussen de organisatie en Maspoe, dat onder andere de IFAM organiseert, zette de meeting nog extra op de kaart dankzij heel wat internationaal geweld aan de start. Zij legden vaak het vuur aan de schenen van onze nationale toppers. Wij vatten de belangrijkste prestaties voor u hieronder samen.

Axelle Dauwens - Foto: Ruben Van Den Berghe
Axelle Dauwens – Foto: Ruben Van Den Berghe

Gisteren kwam Michaël Bultheel van FLAC op de 400m horden in Sint-Niklaas tot 49″65, amper 15 honderdsten boven de WK-limiet. Er zat echter geen progressie vandaag, zoals hij vorig jaar op het BK AC wist te doen. De West-Vlaming won wel in 50″51, maar is dus nog op zoek naar het minimum. Bij de vrouwen werd het opnieuw net geen WK-limiet voor Axelle Dauwens van ACME. Dauwens kwam over de finish in 56″56, de limiet bedraagt 56″20. Er liggen echter nog enkele mooie weken met goede wedstrijden in het verschiet waar Dauwens zich alsnog kan verzekeren voor een ticket naar Peking.

De hemelsluizen gingen helemaal open voor de start van de 400m bij de mannen met onder meer Dylan en Kevin Borlée, maar ook de sterke Nederlanders Agard en Bonevacia aan de start. Het was Kevin die uiteindelijk aan het langste eind trok in een behoorlijke 45″62, Agard werd tweede in 45″82 en Dylan mocht als derde het podium op met 46″30. De eerste van drie reeksen in het hoofdprogramma leverde, dankzij de steun van de organisatie, een limiet voor het EK voor junioren op de 4x400m op. Dankzij de sterke prestatie van onder meer Christian Iguacel van AVKA en hordeloper Dylan Owusu van RCG werd de ploeg in extremis gedelibereerd omdat door de optelsom van hun tijden van dit seizoen aan de vooropgestelde tijd werd voldaan. Laetitia Libert van USBW toonde dat ouder worden geen rem hoeft te zijn op prestaties. De 35-jarige Libert liep naar een Belgisch record bij de masters +35 met 52″88, belofte Rani Nagels van RESC liet ook een knappe 53″51 noteren. Daarmee blijft de nieuwe aanwinst van RESC onder de gevraagde EK-limiet voor beloften, al komt ze daarmee te laat, want de deadline voor de prestaties was op 29 juni.

Op de 800m was Ismael Debjani aan het feest in 1’48″09. De piste in het Koning Boudewijnstadion ligt de atleet duidelijk goed, want vorig jaar was hij er de beste op het BK AC. Bij de vrouwen was de winst voor de Tunesische El Tarchoun in 2’07″12. Lotte Scheldeman van ADD deed een ultieme poging op de EK-limiet voor junioren te behalen, maar de klus werd haast onmogelijk door een te trage doorkomst onder impuls van de haas. Scheldeman liep naar de tweede plaats in 2’08″67, meer dan twee seconden boven de limiet, waardoor ze nu al haar pijlen zal moeten richten op het BK AC en BK voor junioren.

Anne Zagré - Foto: Tomas Sisk
Anne Zagré – Foto: Tomas Sisk

Op de hoge horden werd het uitkijken naar de thuismatch en limietpoging voor het WK voor zowel Damien Broothaerts als Anne Zagré van RESC. Broothaerts werd tweede na de ongenaakbare Spanjaard Contreras, die met 13″37 op enkele honderdsten van een nationaal record strandde. Broothaerts realiseerde wel een seizoensbeste met 13″81, maar heeft wel nog wat werk voor de boeg om de vooropgestelde 13″47 te behalen. Voor Adrien Deghelt werd het een race om snel te vergeten, hij nam één horde verkeerd en stond bijgevolg stil. Anne Zagré flirtte dit seizoen al enkele keren met de WK-limiet van 13″00, het werd opnieuw net niet voor de atlete met 13″05. Zagré was zichtbaar ontgoocheld na de zoveelste wedstrijd waarin ze net boven de gevraagde tijd bleef.

Op de 100m was de winst voor de Noor Jaysuma Ndure in een mooie tijd van 10″21. Bij de vrouwen was de winst voor Sarah Rutjens van RCG in 11″90. Op de 1500m bij de heren won de Marokkaan Abdelhadi Labali in een snelle 3’38″60. De meeste aandacht in deze race ging echter naar scholier Jochem Vermeulen van KAPE, die relatief rustig van start ging en atleet na atleet wist op te rollen. Met nog 400m te gaan lag hij op koers om het 34 jaar oude Belgische scholierenrecord van Raf Wijns aan te scherpen. Vermeulen slaagde in zijn opzet en kwam in 3’44″27 over de meet, waarmee hij meer dan een seconde van het record afdoet. Het opent overigens perspectieven voor de atleet, aangezien hij volgende week richting Cali in Colombia trekt, waar hij zal deelnemen aan het WK voor scholieren. Vermeulen voert nu de Europese ranglijst aan bij de scholieren én is de enige niet-Afrikaan in de top 10 van de wereld momenteel. De Nieuw-Zeelandse Kara Mcdermid zegevierde bij de vrouwen in 4’25″44.

Philip Milanov van VAC gooide ondertussen zijn discus behoorlijk ver. Met 64m35 deed hij opvallend beter dan gisteren op de Diamond League in Parijs, maar daar was een zeer logische verklaring voor, want Milanov liep naar het stadion om er tijdig te geraken, aangezien hij opgestropt zat in het verkeer. Hierdoor kwam hij maar net op tijd aan in Parijs, zijn beste worp die avond van 61m35 was dus eigenlijk nog een onverhoopt succes. Geen verkeershinder richting Brussel en dus een mooie prestatie voor de atleet van Atletiek Vlaanderen. Bij de vrouwen was Annelies Peetroons de beste met een worp van 52m89. In het polsstokspringen bij de vrouwen was de winst voor Fanny Smets van CABW met een sprong van 4m20. Hannelore Desmet van LOOI sprong 1m85 hoog en moest daarmee alleen maar de Turkse Burku voor zich dulden, die nog 2cm hoger ging.

Olivia Borlée - Foto: Tomas Sisk
Olivia Borlée – Foto: Tomas Sisk

De sterke Nederlanders op de 400m zorgden voor een huzarenstukje door een goede twee uur na hun 400m een zeer snelle 200m af te leveren. Liemarvin Bonevacia won in 20″62, voor Terrence Agard in 20″91 en de Italiaan Elijah in 20″91. Bij de vrouwen won Olivia Borlée in een mooie tijd van 23″97, ook juniore Naomi Van Den Broeck van ROCA liep naar een sterke 24″25.

Het hoofdprogramma werd afgesloten met een 3000m bij de mannen én een 10.000m om de Keniaanse Vivian Cheruiyot naar een tijd onder de 32 minuten te brengen. Dit lukte nadat haar landgenote en haas van dienst perfect werk afleverde en Cheruiyot gewoon moest afwerken. Ze kwam na 31’13″29 over de finish en lijkt klaar voor de Keniaanse trials, die beslissen over een ticket voor het WK in Peking. Bij de mannen op de 3000m was de zege voor de Spanjaard Daniel Mateo Angulo in 8’06″45, Dries Basemans van DCLA werd tweede en eerste Belg in 8’20″65.

De volledige uitslag van de Brussels Grand Prix vindt u hier terug.

UPDATE: Racevideo’s A-reeksen 400m vrouwen en mannen + finale 100m horden vrouwen en 110m horden mannen