800m-loper Jan Van Den Broeck gooide deze zomer nog niet bepaald hoge ogen. Hij sukkelde met een contractuur en kon nog niet meteen die heel snelle tijd verwezenlijken. Daardoor mocht hij ons land niet vertegenwoordigen op de Europabeker en is de halvefinalist van het afgelopen EK indoor nog steeds op zoek naar de limiet voor het WK deze zomer. Toch wel opmerkelijk voor de 26-jarige Van Den Broeck (LAT), en daarom gingen wij even luisteren hoe het met de atleet van Topsport Defensie gesteld is.

Jan, het zomerseizoen is nu al een tijdje bezig en we hebben je nog niet helemaal op het voorplan zien strijden. Hoe blik jij terug op de afgelopen periode, waarin je onder meer ook wat last kreeg van een vervelende contractuur?

“Het seizoen gaf mij nog niet echt wat ik ervan verwacht had. Als ik naar mijn trainingen kijk, kan ik alleen maar vaststellen dat ik wel degelijk goed in vorm ben, alleen kon ik dit voorlopig nog niet tonen op de wedstrijden. Ook die contractuur kwam erg ongelegen en ik moest daardoor zelfs enkele weken de specifieke trainingen aan de kant schuiven. Gelukkig lijkt die achterstand nu wel weggewerkt en kijk ik op de periode terug met het gedacht dat het nu alleen maar beter kan gaan.”

Jan Van Den Broeck in actie op het BK van 2013 - Foto: Jasper Jacobs
Jan Van Den Broeck in actie op het BK van 2013 – Foto: Jasper Jacobs

Onlangs liep je 1’48”40 op de 800m tijdens een wedstrijd in het Franse Halluin, een seizoensbeste. Is dat een resultaat dat beter overeenkomt met je huidige vorm?

“Die tijd is nog niet echt een bevestiging van mijn vorm maar het geeft mij wel weer het nodige vertrouwen richting Luik en de KBC Nacht in Heusden. Mijn opdracht in die wedstrijd was om rustig te starten, zeker na de tegenvallende prestaties van de laatste weken, en als je dan na 53” doorkomt de eerste ronde dan weet je dat die limiet onmogelijk is. Toch hield ik er een zeer goed gevoel aan over.”

Wat is het plan dan voor de komende weken,  om die superbenen ook tijdens een wedstrijd te laten renderen?

“Ik bevind mij momenteel op stage in Vittel, samen met de andere atleten van LAT. Het is de bedoeling om hier de laatste hand te leggen aan mijn conditie zodat ik de komende weken er weer helemaal sta.”

Jan Van Den Broeck - Foto: Ruben Van Den Berghe
Jan Van Den Broeck – Foto: Ruben Van Den Berghe

Zou het niet kunnen dat je vanwege de zware winterperiode nu later op gang geraakt? Want je hebt lang moeten knokken voor die EK-limiet, en op datzelfde kampioenschap haalde je zeer knap de halve finales.

“Ik heb op het EK indoor vooral een mentale boost gekregen om er deze zomer weer vol voor te gaan. Ik heb gewoon wat pech gehad door een blessure waardoor ik een paar weken buiten strijd was en mijn trainingen niet optimaal kon uitvoeren. Dus neen, ik denk niet dat mijn winter er voor iets tussen zit.”

Voor de start van de zomer hadden we ons oor al een te luister gelegd bij jou en je coach, Frankie De Feyter. Toen kwam vooral het kwalificeren voor het WK en de OS naar voren als grote doel. De limiet op de 800m bedraagt 1’46” voor het WK en 1’45”80 voor de OS, liggen deze tijden nog binnen je mogelijkheden? De deadline voor het WK staat op 9 augustus…

“Ik heb vorig jaar mijn persoonlijk record gelopen op de KBC Nacht in Heusden-Zolder. Ik verbeterde mij toen naar 1’46”16 en zette daarmee de snelste Belgische tijd van dat jaar neer. Het nodige vertrouwen is nu terug, dus ik blijf geloven dat ik die limiet kan en zal halen.”