In het Duitse Mannheim vindt dit weekend het jaarlijkse juniorengala plaats. Heel wat Belgische atleten zijn dan ook naar Mannheim afgezakt om er zich voor te bereiden op het EK voor junioren in het Zweedse Eskilstuna, maar ook voor zij die nog op zoek moeten naar een limiet voor dit EK. Wij geven een overzicht van de prestaties van onze Belgische junioren op de eerste dag van het gala.

Op de 100m bij de mannen kregen we junior Clement Brunin en scholier Raphael Kapenda aan de start. Beide heren doken onder de 11 seconden, het was echter de twee jaar jongere Kapenda die de snelste was met 10″96. Brunin kwam in een andere reeks 2 honderdsten trager over de finish. Bij de vrouwen liep Cindy Van Der Veken naar 12″11, Laurence Lobbens liet 12″15 noteren.

Renée Eykens lijkt helemaal klaar voor het EK - Foto: Jasper Jacobs
Renée Eykens lijkt helemaal klaar voor het EK – Foto: Jasper Jacobs

Op de 400m liepen Christian Iguacel en Gaston Nijs naar respectievelijk 48″63 en 50″11. Beide heren lopen normaliter morgen ook de 4x400m, waarin ze op zoek gaan naar de EK-limiet van 3’12″00. Het was echter Renée Eykens die heel erg sterk presteerde op de 400m. Eykens, vorige week nog goed voor een Belgische juniorenrecord op de 800m op de Europabeker in Heraklion, verbeterde haar seizoensbeste op de 400m naar 54″56. Daarmee blijft ze amper 10 honderdsten boven de EK-limiet, ze heeft echter al de limieten op de 800m en 1500m op zak. Marie Fickers liep naar een puike 56″71.

Op de 100m horden liep Chloë Beaucarne in de reeksen naar een nieuw persoonlijk record van 13″77, waarmee ze haar duik onder de EK-limiet bevestigt. In de finale echter maakte Beaucarne een valse start nadat de atlete naast haar een beweging maakte en zij reageerde. Belgisch recordhouder in het kogelstoten bij de junioren, Ilya Defrère, liet zijn kogel landen na 16m94. Daarmee bleef hij ruim onder zijn eigen Belgisch record van 17m60. Kato Van Den Brulle liet haar speer landen na 50m89, iets minder dan haar seizoensbeste van 51m58, maar wel genoeg voor de eerste én enige Belgische winst van de dag.

Om de eerste dag af te sluiten was het de beurt aan de aflossingsploegen op de 4x100m. Beide ploegen etaleerden hun goede vorm richting het EK door onder hun seizoensbestes te duiken. De vrouwenploeg, bestaande uit Naomi Van Den Broeck, Chloë Beaucarne, Cindy Van Der Veken en Manon Depuydt, verbeterde haar tijd van 45″81 naar 45″58.  De mannen deden zeker even goed en dat met maar liefst twee scholieren, Jordan Paquot en Raphael Kapenda, aan de start. Samen met Clement Brunin en Tobias Capiau stoomden zij naar 41″16, waarmee ze 30 honderdsten onder hun beste seizoenstijd blijven.

De volledige uitslag vindt u hier terug.

De tweede dag is morgen dankzij een live-stream hier te volgen.