De 13de editie van de B-meeting in Lier wordt er wellicht één om duimen en vingers van af te likken. De organisatie wist ook dit jaar weer een groot deelnemersveld bijeen te rapen met opnieuw Marieke Vervoort in de spotlights. Enkele youngsters die binnenkort op het vliegtuig zitten voor het WK of EK testen er nog eens de benen. Anderen gaan dan weer op zoek naar de limiet voor dat hoogstaande internationale kampioenschap.

Het hoofdprogramma vat direct aan met een stevige 5000m. Om 18u45 neemt haas van dienst Lukas Van Assche de toppers op sleeptouw. Zeker de Nederlandse marathonloper Michel Butter is een opmerkelijke naam. Hij zal het er onder meer moeten opnemen tegen Belgisch subtopper Jeroen Hendrikx.

Springt Mathias Broothaerts naar de EK-limiet zondag? - Foto: Peter Wagemans
Springt Mathias Broothaerts naar de EK-limiet zondag? – Foto: Peter Wagemans

Rond datzelfde tijdstip gaan ook heel wat interessante kampnummers van start. In het gemixte polsstok staan heel wat bekende atleten ingeschreven. Elien De Vocht en Hanne De Baene, beiden al geplaatst voor een internationaal kampioenschap, gaan er het gevecht aan tegen de hoogte samen met Aurélie De Ryck. Ook het verspringen bij de mannen wordt een aangenaam kijkstuk. Daar wordt het naar alle waarschijnlijkheid een duel tussen Cedric Nolf en belofte Mathias Broothaerts. Die laatste wil op de meeting van zijn eigen club vol voor de EK-limiet gaan.

Even later staan er dan enkele loopnummers op het programma. Met onder meer Laetitia Libert op de 400m (en ook op de 100m en 200m), en korte crossers Maarten Mortelmans en Sam Valgaeren op de 1500m kan het publiek niet klagen. Zeker niet omdat op deze laatste discipline ook Steven Casteele staat ingeschreven. Hij liep al de EK-limiet voor beloften op zowel de 5000m als de 10.000m. Lukt het hem nu ook op de 1500m?

Jolien Boumkwo - Foto: Tomas Sisk
Jolien Boumkwo – Foto: Tomas Sisk

Jolien Boumkwo is nog zo’n grote naam. Zij zal er deelnemen aan zowel het kogelstoten als het hamerslingeren. Wie haar bezig wil zien op het hamerslingeren zal er al heel vroeg moeten bijzijn. Zij krijgt immers de eer de Memorial Jos Verstockt te openen om 12u. Maar als u niet tijdig aanwezig kan zijn, hoeft u niet te treuren. De atlete van RCG zal tijdens het hoofdprogramma ook te aanschouwen zijn aan de kogelstand.

Tien minuten na acht uur in de avond is het tijd voor het moment suprême. Vorig jaar stelde Marieke Vervoort daar het wereldrecord (!) op de 800m voor wheelers scherper. Nog niet zo heel lang geleden verbeterde ze in Oordegem opnieuw het wereldrecord op de 800m. Met al een 100m en 200m achter de rug in Lier lijkt de tactiek van Wielemie niet te verschillen met die van in 2014. Onlangs werd Marieke Vervoort wel nog opgenomen op spoed, maar voor eigen publiek kan ze altijd dat tikkeltje meer.

Direct daarna is het tijd voor de spektakelrijke 800m. Jong talent Jochem Vermeulen, die zich al plaatste voor het WKU18, komt er aan de start. Ook Cameron Vandenbroucke test er haar snelle benen in functie van de EYOF.

Justien Grillet - Foto: Jörgen Lammens
Justien Grillet – Foto: Jörgen Lammens

Nadien is het al tijd om het hoofdprogramma af te sluiten met de 200m. Daarin zien we Justien Grillet terug. Na een knappe race op de Europabeker tijdens de 4x400m prikkelt ze nu nog eens haar snelheid voor het aanstormende EK beloften.

Ook het naprogramma bevat met de 3000m, 400mh en de reeksen van de 1500m voldoende kwaliteit om nog even te blijven plakken.

Het programma voor dit prestigieuze atletiekevenement kan je vinden via deze link.

Update 12u30: Ook Aaron Botterman is aan de deelnemerslijst toegevoegd. De Atletiek Vlaanderen-atleet, die normaliter vandaag in Nijvel een 1500m ging afwerken, zal dezelfde afstand afwerken, maar dan in Lier.