Dit weekend staan de European Team Championships op het programma, ook wel de Europacup voor landenteams. België komt samen met elf anderen uit in de First League, de tweede van vier divisies, in het Griekse Heraklion. Na de eerste dag en 21 proeven prijkt het Belgische team op een mooie vierde plaats. De derde plaats in de eindstand geeft recht op promotie dus de kans zit erin dat de Belgen vanavond een klein feestje mogen bouwen. Net als gisteren beginnen we eraan omstreeks 15u Belgische tijd. Hieronder volgt u alles verder mee.

Voorbeschouwing

Anne Zagré pakt hopelijk de volle buit op de hoge horden - Foto: Jasper Jacobs
Anne Zagré pakt hopelijk de volle buit op de hoge horden – Foto: Jasper Jacobs

ETC? Wie, wat, hoe? Je leest het in een uitgebreide voorbeschouwing hier.

Live-stream

Een live-stream wordt zoals andere jaren netjes verzorgd door European Athletics. Je vindt de stream hier.

Uitslagen

Alle uitslagen uit Griekenland vind je hier terug. Met een beetje optimisme kun je het zeker live-results noemen.

Het uurrooster raadpleeg je hier.

De updates van de eerste dag kan u hier nog eens nalezen

Updates

  • 14u00: #TeamBelgium! #GoBelgium!
  • 14u00: Terwijl België en Nederland onder de Griekse zon strijden, wordt in het Russische Cheboksary de Super League (hoogste afdeling) betwist. Onder andere atletiekgrootmachten als Rusland, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen strijden er. Na de eerste dag staat Rusland in eigen huis aan de leiding voor Duitsland en Frankrijk. Bekijk hier de live stream van de Super League. Klik hier voor de uitslagen van de ETC Cheboksary.
  • 15u50:
  • 16u20: 12 points for Belgium! Anne Zagré wint op de 100m horden in een seizoensbeste van 13″03. Daarmee blijft ze amper 3 honderdsten boven de WK-limiet en Olympische limiet van 13″00. Een goed begin voor de Belgen, op de uitslagen van het hamerslingeren en kogelstoten is het nog even wachten.
  • 17u00: Jolien Boumkwo wordt derde in het kogelstoten met een worp van 16m03. Haar 10 punten leveren ons momenteel de derde plaats op met een bonus van 7 punten op Nederland. Nicky Coemans loopt een zeer sterke laatste rechte lijn tijdens zijn 800m en wordt daarmee vierde (1’49″64) na toch wel grote namen als Ozbilen, English en Kupers.
  • 17u20: Jeroen D’hoedt neemt het meeste kopwerk voor zijn rekening terwijl een Turkse atleet al in het begin van de wedstrijd wegsnelt op de 3000m steeple. D’hoedt houdt mooi stand en wordt vierde, amper enkele tellen boven zijn besttijd dit seizoen. Sofie Van Accom werd vierde op de 1500m en doet daarmee een mooie duit in het Belgisch puntenzakje. Zij klokte een zeer degelijke 4:16.31. Philp Milanov snoept met zijn utlieme vierde poging de winst in het discuswerpen af van de Nederlanders. Hij won met een degelijke 62m02. Een kleine mentale tik en misschien wel de voorbode voor het einde van de avond? We blijven immers op de derde plaats staan na dertig onderdelen en Nederland volgt op 10 punten, mogen we beginnen dromen?
  • 17u55: Arnaud Art gaat in het polsstokspringen over 5m65, goed voor een WK-ticket naar Peking, een persoonlijk record en enkele extra punten bonus op het Nederlands team. Over de prestatie van Art kan u hier meer lezen. Na 31 onderdelen staan we op gelijke hoogte, 223 punten, met onze noorderburen.
  • 18u45: Na 32 proeven moeten we vijf punten prijsgeven op het Nederlandse team. Kan Thomas De Bock verrassen tijdens de 3000m? De Bock strijdt voor wat hij waard is, maar tijdens de laatste twee ronden moet hij de rol lossen en wordt hij laatste. Bovendien pakt Dennis Licht op knappe wijze elf punten. Het ziet er naar uit dat de promotie voor het Nederlandse team zal zijn, al mag het vel van de beer uiteraard nog niet verkocht worden…
  • 19u00: Na 38 disciplines prijken we op een voorlopig vijfde plaats op 20 punten van Nederland, dat derde staat. De strijd om plek vier met Portugal kan nu losbarsten op de 4x400m voor mannen en vrouwen.
  • 19u40: De dames van de 4×4 doen het behoorlijk. Slotloopster Axelle Dauwens wordt helaas in de slotmeters nog voorbijgesneld door Nederland. De dames worden derde in de snelste reeks. Hun tijd: 3’33″69. De promotie is een feit voor Nederland.
  • 19u50: Seppe Thys is startloper in de 4×400 en doet het prima, hij wisselt als tweede. Antoine Gillet valt wat tegen en geeft de stok als vierde door. Tim Rummens doet het als hordeloper behoorlijk en consolideert. Julien Watrin heeft geen superbenen en finisht als vierde in een tijd van 3’04″64. Hier hadden wat meer van verwacht, al zat de grootste ontgoocheling in deze wedstrijd in het feit dat de Borlées hun kat stuurden.
  • De kampnummers vielen moeilijk te volgen tussen alle loopnummers door (de vertraagde ‘live’-results brachten niet veel zoden aan de dijk). Hannelore Desmet werd in het hoog wel knap (gedeeld) vierde met een sprong over 1m80. Timothy Herman bleef in het speer wat onder de verwachtingen. Hij kwam tot 70m55 en werd er zevende mee. In het verspringen werd Jolien Leemans achtste met een beste poging van 5m93, amper 16 centimeter onder haar seizoensbeste. In het hinkstapspringen bij de mannen kon Solomon Commey een voorlaatste stek niet ontlopen. De 22-jarige Commey haalde een beste driesprong van 14m93, een goede halve meter onder zijn beste.
  • 20u00: Wat er al enkele nummers voor het einde zat aan te komen, gebeurde ook. De onklopbare Tsjechen blijven tot na de aflossingen zonder ongelukken en haalden gemakkelijk én met ruime voorsprong de winst binnen. Gastland Griekenland profiteerde van het thuisvoordeel en werd tweede. De sterk finishende Nederlanders, die vorig jaar pas degradeerden uit de hoogste afdeling, mogen opnieuw aantreden in de Super League. Zij hielden uiteindelijk een twintigtal punten over op hun naaste belagers, de Belgen. Letland en Litouwen konden de degradatie niet ontlopen.
  • Wat hebben we geleerd uit dit weekend? Dat we 23 punten tekortschieten om te promoveren naar de Super League met een team dat vooraf door sommigen afgeschreven werd en mogelijk voor het behoud zou moeten strijden. We haalden het onderste uit de kan, maar met het puntentotaal en de tussenstand vlak voor de laatste proeven in het achterhoofd, hadden we met een voltallig en blessurevrij team nog heel wat hoger kunnen eindigen. Proficiat aan de Nederlandse ploeg, die dankzij een heel sterke laatste tien onderdelen opnieuw promoveert naar de hoogste divisie. Rematch deze zomer in Peking?
  • Lees alle uitslagen er hier op na: http://www.heraklion2015.gr/index.php/en/
  • Hierhaddenwemoetenwinnen

 

#Heraklion2015
#TeamBelgium