De vierde manche van de Diamond League is alweer afgelopen. In Rome kwamen alle toppers bij elkaar op zoek naar een persoonlijk record. Vijf nieuwe wereldjaarprestaties werden er genoteerd. De Amerikaan Justin Gatlin sprintte naar de winst in een hele snelle tijd. De Australische Sally Pearson maakte een lelijke val en onze Belgische Axelle Dauwens geraakte op de 400mh niet onder de WK-limiet. Hieronder kan u een uitgebreid verslag lezen van de Diamond League. Voor het meer specifieke nieuws van de meeting in Rome kan u op één, of meerdere, van de links hierboven klikken.

Een avond vol met wereldjaarprestaties

Naast de topprestatie van Gatlin op de 100m waren er ook tal van opmerkelijke prestaties in andere disciplines. Zo wist de Amerikaanse Jenny Simpson een nieuwe wereldjaarprestatie neer te zetten op de 1500m. Dat deed ze in een tijd van 3’59”31 waarmee ze het Nederlandse toptalent, Sifan Hassan, naar de tweede plek verwees. Naast Hassan was ook Maureen Koster van de partij. Zij werd in diezelfde race zesde met 4’02”64, goed voor een ticket naar de Olympische Spelen in Rio.

Ook in het hoogspringen was er een nieuwe wereldjaarprestatie te noteren. De 36-jarige Ruth Beitia is duidelijk nog lang niet versleten. Ze etaleerde haar vroege vorm met een schitterende sprong over de 2m00. Daarmee kwam de Spaanse op amper 2cm van haar PR. Met deze prestatie is ze meteen ook de oudste vrouw die de 2m-grens overschrijdt.

Mohammed Aman - Foto: Tomas Sisk
Mohammed Aman – Foto: Tomas Sisk

Op de 800m kregen we hetzelfde verhaal als op de Diamond League in Eugene. Toen won Mohammed Aman in een nieuwe wereldjaarprestatie en was hij maar een tikkeltje sneller dan Nijel Amos. Gisteren in Rome deed de Ethiopiër Aman datzelfde kunstje nog eens over: een nieuwe wereldjaarprestatie (1’43”65) en een pittige eindspurt waarin Amos opnieuw het onderspit moest delven.

Ook de 5000m bij de mannen en de 3000m steeple bij de vrouwen kende prestaties die men in 2015 nog niet kon aanschouwen. In het Stadio Olimpico pronkte Yomif Kejelcha met de overwinning op de 5000m na een Ethiopisch-Keniaans onderonsje. Met 12’58”39 zette de Ethiopiër een nieuwe wereldjaarprestatie neer. De Keniaan Kipngetich Tanui werd als tweede geplaatst met een zelfde tijd als de bronzen medaillewinnaar, Hagos Gebrhiwet, in 12’58”69. De jonge Turk Ali Kaya werd 7de in 13’00”31.

Waar op de 5000m bij de mannen nog de Ethiopiërs mochten juichen, mochten de Kenianen dat gisterenavond doen op de 3000m steeple. Kiyeng Jepkemoi won er in 9’15”08 en versloeg er haar landgenote Nyambura Nganga. De Ethiopische Hiwot Ayalew werd derde.

Julius Yego en Pedro Pichardo zetten publiek naar hun hand

Pedro Pablo Pichardo - Foto: Wikimedia Commons
Pedro Pablo Pichardo – Foto: Wikimedia Commons

De Cubaan Pedro Pichardo is dé man in het hinkstapspringen tegenwoordig. Hij kwam al een paar keer dicht in de buurt van het WR (18m29 van Jonathan Edwards in 1995) en het publiek kijkt dan ook steevast uit naar een nieuwe poging over die befaamde 18m-grens. Dit keer kwam hij er net niet, hij geraakte wel tot 17m96, maar met een volledig Cubaans podium was er wel een opmerkelijke rangschikking te noteren.

Zo was dat ook bijna het geval bij het speerwerpen. De Keniaan Julius Yego blijft verder aan zijn opmars werken. De speerwerper, die in zijn eerste jaren zonder trainer werkte en leerde aan de hand van filmpjes die hij op Youtube kon bekijken, was dé verrassing op het WK in Moskou. Hij greep er net naast een medaille maar maakte er wel naambekendheid. Op de DL in Rome gisteren zette hij opnieuw een grote stap voorwaarts. Met een nieuw nationaal record (87m71) werd hij maar net tweede achter regerend wereldkampioen Veselý.

De resultaten van de Diamond League in Rome kan u bekijken via deze link. De volgende DL op het programma is die van Birmingham, op 7 juni.