Met de tweede Allonsius Sport meeting in Huizingen van komend weekend staat alweer de vierde Flanders Cup-manche van dit jaar op het programma. De jaarlijkse OEH-meeting is de meest recente toevoeging aan het FC-circuit, maar met ook dit jaar weer een boeiende affiche, valt dat amper op te maken. Lokale held Isaac Kimeli fungeert net als twee jaar geleden als spilfiguur in een nationale recordpoging. In wat volgt, leest u een voorbeschouwing op de loopnummers. De technische nummers volgen later vandaag.

Isaac Kimeli publiekstrekker bij uitstek

Belofte Isaac Kimeli groeide de afgelopen jaren uit van ruwe diamant tot (inter)nationale topper. Twee jaar geleden streed hij nog broederlijk aan de zijde van (voormalig) clubgenoot Jeroen D’hoedt in een succesvolle recordaanval op de ongebruikelijke 2000m, maar dit jaar wil de pupil van Tim Moriau een aanval wagen op het nationaal beloftenrecord op de 3000m. Die recordtijd van 7’49″56 dateert alweer van 2002 en staat op naam van Hans Janssens. Met de Nieuw-Zeelander Hamish Carson en een koppel Polen dat al ruim onder de 8′ liep heeft Kimeli alvast de ideale metgezellen in die wedstrijd.

Nicky Coemans op de IFAM - Foto: Peter Wagemans
Nicky Coemans op de IFAM – Foto: Peter Wagemans

Ook op de halve afstand vallen interessante wedstrijden te beleven. Nicky Coemans is de man in vorm: hij liep op de Putbosmeeting nog onder de 1’48 op de 800m en krijgt op de 1500m in Huizingen vooral te maken met enkele snelle Afrikanen. Wie zeker voorin zal meespelen en misschien opnieuw dicht bij het WK kan komen is, wie ze in Huizingen zelf aankondigen als hun “verloren zoon”, Jeroen D’hoedt. Bij de vrouwen is Jenna Wyns luxehaas van dienst richting een snelle 4’15. De jonge Elise Vanderelst is er zowaar de snelste landgenote. Zij plaatste zich al voor het WK voor scholieren op de 800m. Als ze onder 4’24″29 kan duiken op de metrische mijl mag ze ook op die afstand naar het Colombiaanse Cali.

Op de 800m bij de vrouwen is de één jaar oudere Lotte Scheldeman maar een kleine seconde verwijderd van het EK-minimum voor junioren, terwijl het bij de mannen afwachten is hoe het Pieter-Jan Hannes vergaat. De Antwerpenaar plaatste zich op zijn eerste 1500m van het jaar meteen voor het WK, maar bleef vorige week in Oordegem steken op een eerder bescheiden 1’49″53 op de 800m. In Huizingen krijgt hij een herkansing om zijn snelheid bot te vieren, al zal hij onder andere moeten afrekenen met generatiegenoten Ismael Debjani en Stijn Baeten.

Nationaal vs internationaal op de spurt

Damien Broothaerts - Foto: Tomas Sisk
Damien Broothaerts – Foto: Tomas Sisk

De Nigeriaan Peter Emelieze was ooit al eens goed voor 10″18 op de 100m en zal allicht de Huizingse spurt bij de mannen kleuren. Bij de vrouwen is juniore Tiffany Tshilumba pas aan haar eerste rechte streep van het jaar toe, maar vorig jaar zat de DAMP-atlete al amper 9 honderdsten van deelname aan het EK in Eskilstuna.

Op de horden is het altijd prettig kijken naar Damien Broothaerts en Dorien Van Diest, respectievelijk op zoek naar de WK- en EKU23-limiet. Op de lage horden is de komst van Nederlands toptalent Jesper Arts aangekondigd. Bij de vrouwen wil juniore Nenah De Coninck stilaan de puntjes op de i zetten met het junioren-EK een goede maand later.

Op de baanronde bij de mannen is routinier Arnaud Destatte de te kloppen man. De 36-jarige Laetitia Libert liep twee weken geleden haar snelste 400m ooit en voert de lijsten bij de vrouwen aan.

Weelde aan tempomakers

Thomas De Bock - Foto: Jasper Jacobs
Thomas De Bock – Foto: Jasper Jacobs

Op de middellange afstand kan het organiserende OEH putten uit heel wat lokale topatleten. Onder andere Philip Cortvriendt, Simon Debognies en Abdellah Dacha verzorgen het tempo op nummers die ze zelf kleurden de afgelopen maanden en jaren. Op hun vertrouwde trainingspiste kunnen zijn ongetwijfeld de gewenste tussentijden vlot afmalen. Met Sofie Van Accom op de 3000m bij vrouwen wordt het tempo zelfs onderhouden tot op anderhalve ronde van het einde. Vanessa Scaunet en Lisa Rooms zullen er proberen te bewijzen dat zij niet toevallig de besten waren in de afgelopen Crosscup bij de juniores

Bekijk alle deelnemers hier.

Het uurrooster en meer info vindt u hier.