Komend weekend staan in Götzis weer de meerkampen van de wereldberoemde Hypomeeting op het programma. Het is, op WK en OS na, de belangrijkste wedstrijd ter wereld voor meerkampers. Ook dit jaar zijn de deelnemerslijsten weer ronduit indrukwekkend, met onder meer de grote comeback van olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill.

Bij de heren is het wereldrecord absoluut in gevaar. Recordhouder Ashton Eaton is namelijk in topvorm, en er is niemand die er ook maar aan denkt hem van de overwinning te houden. Voor de verdere podiumplaatsen ligt het veld behoorlijk open. Op basis van zijn persoonlijk record komt Hans Van Alphen zeker in aanmerking, maar waarschijnlijk komt de wedstrijd voor hem nog iets te vroeg om al richting die 8500 punten te gaan. Wie zeker wel in topvorm is, is Eelco Sintnicolaas. Hij mikt resoluut op zijn nationaal record van 8506 punten, en daarmee ben je normaal altijd top drie. Ook de Duitser Michael Schrader, met een fenomenaal persoonlijk record van bijna 8700 punten, is opnieuw van de partij. Andere podiumkandidaten zijn Damian Warner, Yordani Garcia, Kai Kazmirek en Ilya Shkurenev. Titelverdediger Trey Hardee is er niet bij. Ten slotte is het ook uitkijken naar onze tweede landgenoot, Niels Pittomvils. Hij moet in staat zijn om de minima van 8.075 voor Peking en 8.100 voor Rio te slechten, minima die ook Hans Van Alphen natuurlijk in de gaten moet houden.

Bij de dames kondigt zich een veel spannender strijd voor de winst aan. Als Jessica Ennis-Hill terug het niveau zou halen van haar laatste zevenkamp, de olympische strijd in Londen, kan niemand haar bedreigen. Maar na drie jaren met een zwangerschap en een blessure lijkt ze nog een heel eindje van die vorm af te zitten. Titelverdedigster Katerina Johnson Thompson is er niet bij dit jaar, maar toen haar naar een pronostiek werd gevraagd voor de BBC noemde ze in eerste instantie maar één naam: Nafi Thiam. “Wat ik denk over Nafi Thiam? Ze is nog een jaar jonger dan ik, super getalenteerd en ongelofelijk. Op een dag klopt ze ons allemaal.” Hoge verwachtingen dus voor onze Belgische hoop, die vorig jaar knap vijfde werd. Dit jaar liet ze al degelijke dingen zien, maar nog geen supervorm. En de tegenstand is zonder meer indrukwekkend te noemen. De Canadese wederhelft van Ashton Eaton en tweede van vorig jaar, Brianne Theisen Eaton, is er opnieuw bij. En wat denken van Dafne Schippers? Als ze de onwaarschijnlijke stappen die ze maakte op vlak van snelheid naar de meerkamp kan doortrekken gaan we straffe dingen zien. Ook haar landgenote en wereldkampioene indoor Nadine Broersen kan beter niet onderschat worden. Dat geldt ook voor de piepjonge Britse Morgan Lake, hoewel zij waarschijnlijk nog net te kort komt voor de winst. Ook Europees kampioene Antoinette Nana-Djimou behoort tot het (grote) kransje topfavorieten. Een tweedaagse om naar uit te kijken dus!