De Belgische 4x400m-ploeg doet deze nacht in Nassau op de Bahama’s een gooi naar een ticket voor de Olympische Spelen van volgende zomer in Rio. De ploeg onder leiding van Jacques Borlée komt uit in de derde en laatste reeks die omstreeks 1h15 Belgische tijd zal worden gelopen. Zowel de reekswinst als de tweede plaats in hun reeks geven meteen recht op deelname aan de finale van morgen én het daaraan vasthangende ticket voor de Olympische Spelen. Zo niet, dan kunnen ze nog altijd doorstoten dankzij de twee beste verliezende tijden.

De Belgen starten vanuit de behoorlijk ongunstige baan 1, naast hen lopen iTornadosn volgorde Groot-Brittannië, Venezuela, Canada, Trinidad en Tobago, Ierland, Australië en de Dominicaanse Republiek. Het meeste weerwerk zullen de Tornados ongetwijfeld krijgen van Groot-Brittannië en Trinidad en Tobago, maar de echte grootmachten op de 4x400m zoals de Verenigde Staten en de Bahama’s hebben ze weten te ontlopen tijdens de loting. Wat wel een opsteker is voor het Belgische collectief is dat ze dit seizoen de sterkste tijd van alle ploegen in hun reeks neergezet hebben. Dat deden ze zowel indoor op het EK in Praag als outdoor vorige week in Gainesville. Meer over deze prestatie kan u overigens hier lezen.

“We hoeven niet ongerust te  zijn, het is doenbaar”, aldus Jacques Borlée aan Philippe Vande Weyer van Le Soir. “Het zal tussen Trinidad en Tobago, Groot-Brittannië en ons gaan. Maar het kan een gesloten wedstrijd worden, waardoor we moeten oppassen om niet ingesloten te geraken. We mogen niet vergeten dat we hier met de beste ploegen ter wereld te maken hebben. Volgens mij zal de laatste rechte lijn voor de beslissing zorgen”, voegde de trainer en vader van de Borlées er nog aan toe.

Jacques Borlée gaf zoals altijd de volgorde van zijn ploeg nog niet vrij aan het grote publiek. Deze staat wel al vast sinds hun laatste training van gisteren. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen we Dylan Borlée of Julien Watrin als startloper. Als Jacques de ploeg behoudt van vorige week in Gainesville, dan krijgen we Jonathan Borlée als slotloper. Eerste reserve Antoine Gillet komt normaal niet in actie, aangezien geen enkel lid van het vaste team verstek moet laten gaan.

De reeksindeling met zowel de seizoensbeste tijden als persoonlijke records van de ploegen uit de derde reeks vindt u hieronder.

Hoe u het kampioenschap allemaal kan volgen vindt u terug op de website van de IAAF.

Een livestream vindt u hier.

1 BEL BELGIUM BEL  3:02.74 2:59.37
2 GBR GREAT BRITAIN & N.I. GBR 3:08.56i 2:56.60
3 VEN VENEZUELA VEN 3:00.82
4 CAN CANADA CAN 3:09.35 3:02.64
5 TTO TRINIDAD AND TOBAGO TTO 3:12.87 2:58.34
6 IRL IRELAND IRL 3:10.61i 3:01.67
7 AUS AUSTRALIA AUS 3:05.42 2:59.70
8 DOM DOMINICAN REPUBLIC DOM 3:05.20 3:00.44