Renée Eykens slaagde er zondag op het Antwerpse provinciale kampioenschap in om zich te kwalificeren voor het EK voor junioren in het Zweedse Eskilstuna. De manier waarop de atlete van Kapellen dat deed was des te indrukwekkender. Ze soleerde namelijk naar 2’03”82, ruim onder de vastgelegde 2’06”21 én amper 70 honderdsten boven het Belgisch juniorenrecord van Betty Vansteenbroek. Het wordt echter nog straffer, want zaterdag had ze ook al de 1500m gewonnen in 4’24”44.

Het huzarenstukje dat Eykens zondag neerzette, had ze deze winter op het BK indoor voor junioren ook al bijna voor elkaar gekregen. Toen bleef ze na een solo steken op 2’07”34. Dit was echter zonder specifieke voorbereiding op de 800m, want deze winter werd er vooral aan de basis gewerkt. Hierdoor zagen we Eykens heel vaak aan de start van veldlopen in plaats van de indoorpiste. Een aanpak die zijn vruchten afwerpt.

Tijdens de paasvakantie trok de atlete samen met haar trainer Paul Sauviller en vaste trainingspartner Jochem Vermeulen naar Monte Gordo, waar de VAL neerstreek voor een twee weken durende stage. Na deze stage, waar alle trainingen zeer goed verliepen, bouwde ze de nodige rust in naar het afgelopen weekend toe.

Nadat ze zaterdag al een goede tijd had laten noteren op de 1500m, mede dankzij het tempowerk van Sofie Van Accom, bond Eykens zondag de spikes opnieuw aan voor de 800m. In Turnhout kreeg ze vanaf het begin van haar wedstrijd alle handen op elkaar. Het resulteerde in een knaltijd van 2’03”82, waardoor ze zich op de vijfde plaats aller tijden bij de junioren hees.

“Dit had ik absoluut nog niet verwacht, ik hoopte wel om zo’n tijd in de loop van het jaar te lopen. Dat die er vandaag al zou uitkomen had ik zelfs niet aan durven denken”, hijgde Eykens, die door het dolle heen was en het nog niet kon geloven, na bij onze plaatselijke reporter Kim Lommaert. “Op het BK studenten vrijdag loop ik een 4x400m en ik doe ook mee aan de interclub, maar ik weet nog niet welke afstand het daar wordt. Ik ga mijn seizoen toch wel wat moeten herzien, aangezien ik alles in het teken van het EK ga zetten”, voegde de dolgelukkige Eykens eraan toe.