Dit weekend trokken heel wat atleten hun wedstrijdspikes aan voor de provinciale outdoorkampioenschappen op de piste. Gisteren eisten Philip Milanov en Ilya Defrère ongetwijfeld de hoofdrol op in ons PK Journaal, vandaag is het de beurt aan Renée Eykens. U leest in de verslagen hieronder wat er allemaal te beleven viel met de bijhorende uitslagen (onderaan).

PK Vlaams Brabant – Scholier Sacoor met straffe 400m

Geen limieten voor het WK in Peking in Kessel-Lo vandaag, maar wel eentje voor de EYOF in Tbilisi. Eerstejaarsscholier Jonathan Sacoor snelde in frisse omstandigheden en zonder tegenstand van zijn niveau naar 49”60 in de 400 meter, meteen bijna een seconde onder de gevraagde richtprestatie voor Tblisi. Ben Broeders, nu senior, klaarde weer onmiddellijk de 5m-grens met de polsstok door over 5.01 te springen. Zijn broer, tienkamper Arne Broeders, maakte zijn comeback na een lange periode vol blessureleed. Hij wierp zijn speer naar 59m19. In een andere werpstand gooide Annelies Petroons haar discus al behoorlijk ver, 52m93. Thuisloper Denis Hanjoul startte vandaag ook het outdoorseizoen, op zijn geliefkoosde 110 horden. Met zijn 14”11 leek hij in eerste instantie niet supertevreden, nochtans een mooie chrono zo vroeg op het seizoen en zonder sterke concurrenten.

De uitslagen van dag 2 van het PK Vlaams-Brabant vindt u hier.

Milan Augustijns

PK Limburg – Vandeput dichtbij WK-limiet scholieren

Op de tweede dag in Tessenderlo wierp tweedejaarsscholiere Babette Vandeput zich in de spotlights. De ATLA-atlete liet haar discus eindigen na 46m95, een ruime recordverbetering en ook slechts één meter onder het minimum voor het WK-scholieren deze zomer in Colombia. In de loopnummers trok Vincent Vrijsen heel wat aandacht naar zich toe op de enkele baanronde. De AVT-atleet klokte 47″98 en won daarmee na de 200m gisteren ook de 400m vandaag. Verder liep ook Steven Heemskerk zich in de kijker. De master van ATLA, die op het BK in Wachtebeke nog verbaasde met een 8ste plek bij de senioren, haspelde de 5.000m af in 15’05″92. Mohammed Laaraj, getraind door Rik Ceulemans, liep als junior naar 15’38″28, een sterke chrono, zeker als je in acht neemt dat dit nog maar zijn tweede pistewedstrijd ooit is.

De volledige uitslagen komen later online op de site van Looise AV.

Simon Van Glabeke 

PK West-Vlaanderen – Van De Sande opnieuw twee titels rijker, Obasuyi onder EYOF-limiet

Alessandro Van De Sande na twee provinciale titels gisteren ook vandaag weer goed voor twee overwinningen. - Foto: Ruben Van Den Berghe
Alessandro Van De Sande na twee provinciale titels gisteren ook vandaag weer goed voor twee overwinningen. – Foto: Ruben Van Den Berghe

Ook vandaag werd om de West-Vlaamse pistetitels gestreden in Nieuwpoort, op de piste van MACW. Gelukkig speelde de wind vandaag een mindere rol, en kon men dus hopen op een sterke seizoensopener. Die was er voor 800m-loper Aurèle Vandeputte. De HAC-atleet dook op de 400m meteen onder de 50 seconden met 49″66. Maxim Sanctorum behaalde de dubbel. De FLAC-atleet ging met 13m80 aan de haal met de provinciale titel in het hinkstapspringen, ook zijn 6m94 bleek voldoende voor de verspringtitel. Ook Alessandro Van De Sande stak na gisteren opnieuw twee provinciale titels op zak. Vandaag was hij de beste op de 110m horden met 14″71, en ook in het speerwerpen was de talentvolle meerkamper de sterkste met een worp van 43m39. Nog een Topsportschool-leerling, Michael Obasuyi, vergaarde eveneens twee West-Vlaamse schildjes. Hij was de beste in het verspringen (6m69) en de 110m horden (14″59). Met die laatste chrono blijft hij overigens onder de EYOF-limiet die op 14″67 vastgelegd ligt. Dan was er ook nog Hanne Claus, eveneens tss-leerling, die twee titels in de wacht sleepte. Op de 100m haalde de scholier van AVMO het in 12″48, ook op de 200m bleek ze de beste van het pak, hier volstond 25″83 ruim voor de titel.

De volledige uitslagen vindt u via deze link.

Simon Van Glabeke

PK Antwerpen – Eykens in indrukwekkende solo naar EK-limiet

De Antwerpse titelstrijd verplaatste zich vandaag van De Wallen in Burcht naar het Stadspark in Turnhout. De hoofdrolspelers bleven echter grotendeels hetzelfde.

Juniore Renée Eykens, gisteren nog goed voor goud op de 1500m (4’24”44), zette een indrukwekkende solo neer op de 800m. Groot was haar verbazing toen de klok bij de aankomst stopte op 2’03”88, wat later nog gecorrigeerd werd naar 2’03”82, meteen 2,5 seconde onder de limiet voor het EK junioren (2’06”21)! Dit had ze zelfs in haar stoutste dromen niet voor mogelijk durven houden.

Tim Van De Velde - Foto: Tomas Sisk
Tim Van De Velde – Foto: Tomas Sisk

Ook op de 110m horden bij de scholieren kwam er een limiet uit de bus. Simon Verherstraeten liep in het zog van de 1 jaar oudere Jordi Van Den Eynden (goud, 14”39) naar 14”64, 3 honderdsten onder het richt-prestatiecriterium voor de EYOF in Tblisi (Georgië). Cadet Tim Van De Velde ging er in zijn vertrouwde stijl reeds van bij de start vandoor op de 1500m. Hij liet de concurrentie bijna een halve minuut achter zich en verbeterde zijn PR naar 4’05”83.Bij de junioren wist Manuel De Backer de onwaarschijnlijke dubbel 800m (1’56”15) en 1500m (3’56”23) tot een goed einde te brengen.

De uitslagen van het PK outdoor dag 2 in Antwerpen vindt u later hier.

Kim Lommaert

PK Oost-Vlaanderen – Bauwens met EYOF-limiet, mooie openers voor Herman en Van Den Broeck

Ook op dag twee van het provinciaal kampioenschap in Oost-Vlaanderen werden in wisselvallige weersomstandigheden mooie prestaties neergezet op de piste in Beveren. Jan Van Den Broeck deed wat hij voorspelde en pakte na de 800 meter gisteren ook de titel op de 400 meter in 49”30. Hij doet daarmee iets sneller dan vorig jaar en bewijst zijn stijgend vormpeil. De 800 meter vrouwen werd gewonnen door Mariska Parewyck, zij kon net Yentl Vandenberghe voorblijven in de laatste rechte lijn. Beide dames komen zo stilaan weer op hun oude niveau.

Hanne Maudens - Foto: Tomas Sisk
Hanne Maudens – Foto: Tomas Sisk

Junior Dylan Owusu verbaasde het publiek op de 400m horden door zijn reeks te winnen in 53”70, met die tijd versloeg de jonge Gentenaar Jori Stroobants, winnaar van de tweede reeks en reeds senior. Hanne Maudens verraste met 1m79 in het hoogspringen, ze verbeterde haar persoonlijk record met twaalf centimeter en werd ook nog eens kampioen op de 200 meter bij de junioren. Pieter Claus toonde zich na een tactische wedstrijd de snelste op de 1500m in 4’01”30. Op de langste afstand van de dag, de 5000 meter, verraste AC Hamme met een Clean Sweep. Jan Adriaensen, Sander Verminck en Cedric Van De Putte eindigden respectievelijk op de eerste, tweede en derde plek. Timothy Herman hoopte zijn seizoen te openen met wat hij vorig jaar geëindigd was en slaagde daar ook enigszins in. Hij plantte zijn speer 77,46 meter ver. Eerstejaarsscholiere Laures Bauwens van RCG liep in de reeksen van de 100 meter 12”23, goed voor de EYOF-limiet(12”34). In de finale deed Bauwens datzelfde kunstje nog eens over door makkelijk te winnen in 12”24. Tijdens het indoor seizoen wist Bauwens al te voldoen aan de EYOF-limiet op de 200 meter.

De volledige uitslagen vindt u hier.

Michiel Baetens