Eind mei is het weer zover. Dan komen de meeste beste meerkampers van over de hele wereld samen voor de Hypomeeting in Götzis. Bij deze wedstrijd mogen de Belgische toppers dan ook niet ontbreken. Deze winter kreeg u al de bevestiging van Niels Pittomvils, die toen een uitnodiging kreeg voor Götzis. Onlangs werden ook Nafi Thiam en Hans Van Alphen toegevoegd aan dat lijstje.

Dat Van Alphen aan de start komt op 30 mei is nog onder voorbehoud (zie onderstaande tweet), maar wellicht kan onze stoere meerkamper in Oostenrijk een verlengstuk breien aan zijn comeback. Op het einde van de vorige zomer werkte hij al een tienkamp af in Talence. Maar na een winter vol trainingen kan hij met meer ambitie de tienkamp aanvatten dan toen.

Nafi Thiam - Foto: Tomas Sisk
Nafi Thiam – Foto: Tomas Sisk

Uitkijken is het ook naar Nafi Thiam. Vorig jaar nam ze ook al deel aan deze zevenkamp, en die passage was op zijn minst heel straf te noemen. Ze werd vijfde in een nieuw PR, zette haar BR met 210 punten scherper en gaf ons een voorbode voor wat ze op het EK, later die zomer, zou kunnen neerzetten. Ook Niels Pittomvils komt er aan de start. Een primeur voor de BK meerkamp op de indoor.

Acht Nederlanders en Jessica Ennis

Naast onze drie Belgen reizen er ook Nederlanders mee naar Oostenrijk. Maar liefst 8(!) meerkampers zullen de Nederlandse nationaliteit dragen. Bekendste bij de mannen is uiteraard Eelco Sintnicolaas, maar ook Ingmar Vos, Pelle Rietveld en Pieter Braun mogen er aantreden. Bij de vrouwen krijgen we dan weer Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser en Dafne Schippers voor de zevenkamp. Deze laatste zou na Götzis kiezen tussen de sprint en de meerkamp voor het WK in Peking. Eerder werd ook al aangegeven dat Jessica Ennis er haar comeback zou vieren. Dat lees je hier.

Vorig jaar was Thomas van der Plaetsen nog één van de bekende deelnemers op de tienkamp in Götzis. Hij werd toen zesde met 8184 punten. De Amerikaan Trey Hardee pakte toen het goud voor de Duitsers Kazmirek en Freimuth. Bij de vrouwen werd, zoals eerder aangegeven, Nafi Thiam vijfde. Tijdens die zevenkamp ging de Britse Katarina Johnson-Thompson aan de haal met de overwinning. De Canadese Theisen-Eaton werd tweede. De Nederlanders Schippers en Broersen werden respectievelijk derde en vierde. De 41ste Hypomeeting vindt dit jaar plaats op 30 en 31 mei.