Home » Nieuws » Nationaal » Van Hooste en Ceulemans reageren op versoepelde olympische limieten op de marathon
Tom Van Hooste en Marc Willems op het voorbije BK veldlopen - Foto: Tomas Sisk

Van Hooste en Ceulemans reageren op versoepelde olympische limieten op de marathon

In navolging van de bekendmaking van de internationale limieten voor de Spelen in Rio in 2016 kwamen heel wat reacties op de schijnbaar meest haalbare limiet, die op de marathon. Die bedraagt 2u17:00 en 2u42:00 voor respectievelijk de mannen en de vrouwen. De KBAB moet uiteraard nog bevestigen of de internationale limieten wel degelijk ook de Belgische worden, maar als ze de politiek voor Rio van het BOIC volgen, die minder strenge selectiecriteria wil opleggen, dan zal de KBAB hiertoe genoodzaakt worden om deze te hanteren. Ondertussen lieten ex-marathonlopers Tom Van Hooste en Rik Ceulemans al hun licht schijnen op deze ‘nieuwe’ limieten.

Tom Van Hooste bij zijn Rotterdamse marathon in 2008 - Foto: Erik Van Leeuwen (Wikimedia Commons)
Tom Van Hooste bij zijn Rotterdamse marathon in 2008 – Foto: Erik Van Leeuwen

“Ik had nooit gedacht dat ik nog opnieuw kans zou maken om aan de Olympische Spelen deel te nemen”, grapt de inmiddels 43-jarige Tom Van Hooste op de Sporza-site. Van Hooste moest voor deelname op de Olympische Spelen van Peking 2u09:45 lopen, dat was immers de zeer strenge limiet die het BOIC had opgelegd. Van Hooste kwam uiteindelijk tot 2u10:36, goed voor de vierde tijd aller tijden in België en amper 51 seconden boven de zeer strenge Belgische limiet. De Vlaamse Atletiekliga diende toen een dossier in om hem alsnog in Peking te krijgen, dat lukte, maar Van Hooste haakte uit vrees voor de omstandigheden en met een lichte blessure af.

Het IOC wil een groter deelnemersveld voor de marathon en stelt daarom een haalbare limiet op. Deze keer lijkt het BOIC te volgen, nu is het afwachten of de KBAB een kleine verstrenging wil. “In het verleden kwamen sommige Belgen door de jacht op een scherpe limiet uitgeblust aan de start van de Spelen”, zegt Van Hooste. “Maar dit is nu wel het andere uiterste. Ik begrijp de visie niet goed.”

Rik Ceulemans in 2008 - Foto: Rico Shen
Rik Ceulemans in 2008 – Foto: Rico Shen

Rik Ceulemans, ondertussen ook al 42, reageerde in oktober al, toen bekend raakte dat het BOIC de internationale limieten zou hanteren. Hij reageerde met gemengde gevoelens aangezien hij zelf niet naar Peking kon door de strenge Belgische limiet, terwijl hij wel aan de internationale A-limiet en B-limiet had voldaan van respectievelijk 2u15:00 en 2u18:00. De Limburger begon toen een rechtzaak waarin hij een schadevergoeding van 75.000 euro eiste. Na drie jaar procederen verloor hij het proces. “Mijn jarenlange strijd tegen de strengere BOIC-criteria, heeft nu eindelijk gehoor gekregen. Alleen jammer dat die beslissing voor mij enkele jaren te laat komt, mijn droom hebben ze toen stukgeslagen”, aldus Ceulemans aan Het Belang van Limburg.

Als de limieten door de KBAB worden goedgekeurd dan staan er momenteel al twee lopers met een half been in Rio, namelijk Willem Van Schuerbeeck, die 2u15:19 liet noteren afgelopen week in Rotterdam en ook Hanna Vandenbuscche, die ook in Rotterdam naar 2u40:15 liep. De komende weken kunnen hier opnieuw enkele namen bijkomen. Karen Van Proeyen debuteert dit weekend in Enschede en volgende week doen Florent Caelen en Lander Van Droogenbroeck hun poging in Antwerpen. Hetzelfde weekend loopt Koen Naert zijn eerste marathon in Hamburg en die hoopt daar al onder de 2u15 te duiken in zijn eerste marathon. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zijn er slechts drie plaatsen op de marathon, dus dat het een felbevochten strijd wordt lijkt nu al vast te staan.

Geef een reactie