Atlete van Atletiek Vlaanderen, Jolien Boumkwo, is dé coming lady bij zowel het kogelstoten als het hamerslingeren. Deze winter verzekerde ze zich al van het EK U23 voor het kogelstoten. Dat deed ze met een worp van 15m60 tijdens het Vlaams kampioenschap indoor. Op haar eerste wedstrijd deze zomer dan in het Portugese Leiria wist ze zich voor datzelfde EK meteen te plaatsen met het hamerslingeren.

Redenen genoeg dus om de sympathieke dame te onderwerpen aan een interview. Bij de opening van het nieuwe clubhuis én –logo van KRC Gent Atletiek kregen we de 21-jarige Boumkwo even voor onze camera, en dat leidde tot dit resultaat.

Sterke seizoensopener in Portugal

Terugblikken op de voorbije winter is altijd vanzelfsprekend in zo’n tussenseizoen. Jolien Boumkwo kende echter een kort, maar krachtig, winterseizoen. Zo wist ze zich tot BK te kronen op de kogel en stootte ze tijdens het Vlaams kampioenschap 15m60, goed voor een ticket naar Tallinn. Nog voor de winter werd afgesloten kwam ze al op de proppen met een knappe (zomer)prestatie. Tijdens de European Cup Winter Throwing opende ze haar seizoen met 65m20, amper 1m72 meter onder haar BR (66m92) die ze vorig jaar nog vaststelde.

EK U23 Tallinn

Met deze afstand plaatste ze zich niet alleen voor het EK in Tallinn, maar ook voor de Universiade in Zuid-Korea, die gelijktijdig zullen doorgaan. “Dat ik die limiet al heb voor Tallinn geeft mij wel de gelegenheid om meer gefocust te trainen. Ik moet niet meer jagen naar dat felbegeerde ticket en dat geeft rust op veel vlakken.” Het outdoor seizoen is dus al volop bezig voor de atlete van KRC Gent Atletiek. “Ik zal dit jaar pas tevreden zijn als ik een goed gevoel heb over deze zomer, maar toch zou ik graag mijn PR verbeteren en de limiet van het EK in Zürich (68m00) van vorig jaar werpen.” De combinatie kogel-hamerslingeren, de aanloop naar Tallinn, en zoveel meer komt ook nog naar voren in onderstaand, volledig interview.