Van 22 tot en met 28 maart zijn de atletiekpistes in het Poolse Torun het decor voor het EK indoor voor masters. Vandaag is dus de slotdag, en de Belgen hebben al ruimschoots van zich laten spreken: met Rachel Hanssens en Danièle Denisty in een hoofdrol.

Rachel Hanssens - Foto: Ruben Van Den Berghe
Rachel Hanssens – Foto: Ruben Van Den Berghe

Rachel Hanssens mag zonder meer een fenomeen genoemd worden binnen de Belgische atletiek. Als master liet ze de laatste tiental jaren bijzonder veel van zich horen, en ook op het EK masters dat momenteel toe is aan zijn laatste dag, liet ze zich verre van onbetuigd. Inmiddels heeft ze al vier gouden medailles op haar conto geschreven. De atlete van ASVO, die inmiddels 85 lentes telt, blijft keer op keer verbazen. In het kogelstoten bracht ze haar massieven metalen bol van 2kg tot 7m40, niet enkel goed voor een Belgisch record, maar ook een verbetering van het wereldrecord met 8cm. Het EK indoor doet vermoeden dat er enkel in de indoorhal wordt gestreden om de Europese titels, maar het tegendeel is waar want ook outdoor komen de werpers in actie. Zo ging Rachel Hanssens ook gaan lopen met goud in het speerwerpen (15m36) en goud in het hamerslingeren (24m14). Ook in het gewichtwerpen was Hanssens oppermachtig en schreef ze de vierde Europese titel van dit toernooi op haar naam met een worp van 8m13.

Maar het was niet enkel Rachel Hanssens die het er voortreffelijk van af bracht. Ook Danièle Denisty, moeder van de bronzen medaillewinnares in Praag Nafi Thiam, kampte zich in de kijker. Ook zij meet zich in de vijfkamp al geruime tijd met de besten in haar leeftijdscategorie en dat was op het EK indoor ook niet anders. In de categorie W45 ging ze zowaar aan de haal met goud nadat ze verschroeiend uithaalde op het slotnummer, de 800m. Een zilveren of bronzen plak leek vooraf haar deel, maar met 2’50″14 overbrugde zij een achterstand van 150 punten en deed daar zelfs nog eens 30 punten bij. Voor Denisty een bekroning op een mooi indoorseizoen, voor zowel haar dochter als zichzelf, en ook een derde internationale titel na goud op EK in 2007, en goud op het WK n 2008.

Dirk Bogaert - Foto: Johnny De Ceulaerde
Dirk Bogaert – Foto: Johnny De Ceulaerde

Verder op het EK in Torun was er nog een zilveren medaille voor Jocelyne Pater-W60 in de vijfkamp met 3.231 punten (BR) en een bronzen medaille voor Hilde Bottin-W50 in het hinkstapspringen met 9m41 (BR). Ook Saskia Dejonghe-W50 won brons, nadat ze in de halve finales van de 60m al het BR tot 8″68 bracht. Ook in de 200m veroverde Dejonghe brons, en snelde ze eveneens naar een nationaal record van 29″06. Dan waren er nog de twee bronzen medailles voor Ingrid Vos-W45: eentje in het hamerslingeren met 38m37 en een ander in het gewichtwerpen met 11m97, en ook Magda Frankx-W65 veroverde brons in het speerwerpen met 24m99 (BR) en Dirk Bogaert-M55 deed hetzelfde kunstje over in de 3000m snelwandelen in 14’41″97.

Voor uitgebreide verslagen van het EK indoor verwijzen wij u graag door naar de VAL-site.