Home » Nieuws » Nationaal » Belgische 4x400m-ploeg knalt naar goud in Praag in Belgisch en Europees record!!!!! [+racevideo]
Kevin Borlée - Foto: Jasper Jacobs

Belgische 4x400m-ploeg knalt naar goud in Praag in Belgisch en Europees record!!!!! [+racevideo]

De Belgische 4x400m-ploeg heeft zonet een knalprestatie neergezet op het EK indoor in Praag. Het kwartet dat bestond uit Julien Watrin, Dylan Borlée, Jonathan Borlée en Kevin Borlée snelde na een formidabele race naar een gouden medaille in 3:02.87, goed voor een nieuw Belgisch en zowaar Europees record!

De 4x400m-finale is traditioneel de afsluiter van een internationaal kampioenschap, en dat was ook op het EK indoor in Praag niet anders. Voor België betekende dit een laatste medaillekans, na het verhoopte zilver voor Thiam en het onvoorziene zilver voor Dylan Borlée.  Het was vooraf moeilijk in te schatten of het Belgische kwartet tot de medaille- en/of titelkandidaten mocht gerekend worden. De zilveren plak van Dylan gisteren op de individuele 400m zorgde hoe dan ook voor hogere verwachtingen op de 4x400m. En die losten ze met glans in!

Het was Julien Watrin die in de startblokken kroop en snel van start ging. Hij nestelde zich achter de Pool Karol Zalewski. Watrin had het echter moeilijk om Zalewski’s tempo te volgen, en de Pool, die individueel teleurstelde met een halve finaleplaats, zorgde voor sportieve revanche door een ijzersterke 400m af te werken en het stokje door te geven met een vijf tot tien meter voorsprong op de rest, waaronder ook België. Watrin gaf als tweede/derde het stokje door aan Dylan Borlée. De wissel verliep goed waardoor Dylan zich opnieuw naar de tweede plek wist te hijsen en het gaatje met de Polen een heel klein beetje kleiner maakte. Bij de wissel tussen Dylan en Jonathan leek de medaille al binnen. Het waren enkel de Tsjechen, die op enkele meter afstand van de Belgen volgden, die nog mee leken te spelen voor de winst. Jonathan Borlée halveerde het verschil met de Polen en bij de laatste stokwissel was het aan Kevin Borlée om het huzarenstukje af te ronden. Hij dichtte langzaamaan de kloof van enkele meters met de Polen en bij het ingaan van de laatste rechte lijn ging Kevin erop en erover en triomfeerde hij in 3:02.87, goed voor een nieuw Belgisch en ook Europees record. Het Belgisch record (3:06.57) dat in Parijs 2011 werd neergezet, werd verpulverd! Ook het Europees record (en dus ook kampioenschapsrecord) van 3:03.01, in 1999 gelopen door de Polen nota bene, ging eraan. Dat de Belgian Tornados hiermee ook slechts 91 honderdsten verwijderd bleven van het wereldrecord, geeft aan hoe hoog deze prestatie mag ingeschat worden! En zeggen dat de 4x400m-ploeg in principe niet was voorgeselecteerd voor het EK vermits ze maar 7de werd in Zürich. We zouden bijna vergeten dat ook de zilveren en bronzen medaille werd uitgedeeld.  Het waren de Polen die in 3:02.97 het zilver veroverden in een nationaal record, de Tsjechen lieten het thuispubliek nog een laatste keer opveren met een bronzen medaille in eveneens een nationaal record van 3:04.09.

Na twee zilveren medailles (Nafi Thiam in de zevenkamp en Dylan Borlée op de 400m) zorgde de 4x400m-ploeg voor een fenomenaal einde! De drie medailles brengt België op een achtste plaats in de medaillespiegel, samen met Wit-Rusland. Het zijn de Russen die met een totaal van acht medailles waaronder zes gouden en twee zilveren het best scoorden over het Europees kampioenschap in Praag. Met drie medailles deed België uiteraard het ook lang niet slecht, integendeel zelfs. Nafi Thiam is nog maar 20 jaar, en ook Dylan Borlée en Julien Watrin tellen nog maar 22 lentes! Jonathan en Kevin mogen we uiteraard ook nog niet afschrijven met hun 27 jaar, net als Antoine Gillet trouwens. De toekomst ziet er goed uit, dat staat buiten kijf!

Uitslag 4x400m-finale

1
Belgium
3:02.87 ER +
2
Poland
3:02.97 NR +
3
Czech Republic
3:04.09 NR +
4
Russia
3:08.00 +
5
Great Britain & NI
3:08.56 +
6
Ireland
3:10.61 +