Krijgen we na de zilveren plak van Nafi Thiam er deze avond nog één of misschien zelfs twee bij? Het zou zomaar eens kunnen! Met Dylan Borlée en Pieter-Jan Hannes staan twee Belgisch gekleurde finales geprogrammeerd, en wat voor twee! Het was Borlée die gisteren verbaasde door met een 3de tijd zich te plaatsen voor de finale, maar ook Hannes mag medailleambities koesteren na zijn sterke optreden in de reeksen.

PJ Hannes - Foto: Jasper Jacobs
PJ Hannes – Foto: Jasper Jacobs

Het is 800m-loper Stijn Baeten die als boezemvriend van Pieter-Jan Hannes nog even de kansen inschat van PJ, die om 19u45 op het toneel verschijnt. “Hij maakte in de reeksen van gisteren een zeer goede indruk. Hij wist uit de gevarenzone te blijven, en heeft bijgevolg weinig krachten verspeeld met duw- en trekwerk.” Baeten kent Hannes als geen ander -Steven Pauwels niet meegerekend, uiteraard- maar vindt het niettemin moeilijk om te voorspellen of Hannes na deze avond met een medaille zal staan te pronken. “Als Ali Kaya meteen er de pees op gaat leggen, zien de 1500m-lopers, waar ook PJ bijhoort, hun (sprint)kansen slinken. Gisteren heeft hij echter getoond dat hij hier toch wel raad mee weet, en als hij een kans ziet voor een medaille, zal er weinig aan te doen zijn.”

De tactiek zal hoe dan ook ontzettend belangrijk zijn, dat weet ook Baeten. “Pieter-Jan weet meestal wel wat hij moet doen, en dat is vooraan lopen. Het liep in Moskou en Zürich niet zoals verhoopt, maar hij gaat zich niet meer laten doen. Achteraan starten en dan ronde na ronde opschuiven om zo economisch mogelijk proberen te lopen, wordt moeilijk. Outdoor is dat veel eenvoudiger, maar ook de korte rechte lijn in Praag speelt hier niet in het voordeel.” Ook Dylan Borlée, die om 19u30 vanuit baan 6 zal starten, komt in aanmerking voor een medaille, en ook hier zag Stijn Baeten gisteren dat het goed was. “Na een knappe race zal het PR hem net als PJ wel vertrouwen geven, denk ik.” “Het is kwestie van achter Maslak te zitten, en dan hem in de laatste 10m te kloppen hé”, lacht Baeten nog.

Stijn Baeten - Foto: Tomas Sisk
Stijn Baeten – Foto: Tomas Sisk

Vorige week in Dour kwam ook Stijn Baeten himself opnieuw in actie. Nadat hij wegens een stressfractuur er drie maanden uit lag, en geruime tijd was aangewezen op aquajoggen, kwam de atleet van Bonheiden in Dour meteen sterk voor de dag op de korte cross. “Ik mag over mijn 14de plek absoluut niet klagen. Zeker omdat ik nog het nodige ritme mis, en nog heel wat zwaar trainingswerk voor de boeg heb. Voor het BK dat volgend weekend op het programma staat, is het nog moeilijk om veel vooruitgang te boeken. We moeten nog veel kilometers draaien. Als we nu veel wedstrijdtempo’s gaan trainen, ga ik qua basisconditie te kort schieten in de zomer. Dus rustig blijven werken is het devies!”