Vorige week kon u al een voorbeschouwing lezen over de Belgische meerkampers op het EK indoor in Praag, dat donderdagavond begint. Vandaag is de rest aan de beurt. Waar staan onze deelnemende landgenoten eigenlijk op de startlijst en wat zegt dat over hun kansen op een finale of zelfs een medaille ? U leest het hier.

Cedric Nolf mag er donderdag al aan beginnen. Maar liefst 26 verspringers moeten herleid worden tot 8 finalisten. Nolf heeft de veertiende seizoensprestatie en zestiende persoonlijke beste en behoort dus tot een groepje waarvoor de kansen op finale klein en toch reëel zijn, mits een zeer goede dag.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

De volgende ochtend beginnen Eline Berings en Anne Zagré aan een dag met hopelijk drie hordenraces. Berings,met de tweede snelste jaartijd, is simpelweg één van de favorieten voor het goud. Alleen Alina Talay liep nog sneller. Een medaille ligt absoluut binnen haar mogelijkheden. Anne Zagré zette deze winter de achtste tijd neer van de deelnemende dames. Voor haar wordt een finaleplaats dus het doel. Als je anderzijds ook rekening houdt met de progressie die Zagré elke wedstrijd maakt en het feit dat ze slechts vijf honderdsten trager liep dan de derde dame op de startlijst zou ook zij wel eens dicht bij het podium kunnen eindigen.

Ook Damien Broothaerts komt vrijdagochtend al in actie. Hij heeft de dertiende seizoenstijd en dus lijkt een plaatsje in de halve finale absoluut mogelijk. Om vervolgens ook in de finale te geraken zal hij nog serieus sneller moeten dan hij op het BK in Gent deed.

Jan Van Den Broeck - Foto: Johnny De Ceulaerde
Jan Van Den Broeck – Foto: Johnny De Ceulaerde

Ook Dylan Borlée is vrijdagmorgen al van de partij. De jongere broer van Kévin en Jonathan, die zich tot de estafette beperken, heeft net als trainingsmaatje Broothaerts de dertiende seizoenstijd en mag dus mikken op een halve finale. Thuisloper en wereldkampioen Pavel Maslak is zonder twijfel topfavoriet. En het houdt niet op in die ochtendshift vrijdagmorgen, want ook Jan Van Den Broeck komt dan al in actie. De 800-meterloper heeft de tiende seizoensprestatie neergezet en wordt dus in de halve finale verwacht. Een tijd zegt in de halve fond en fond zeker niet alles en ook positionering en eindsprint zijn van groot belang, waardoor Van Den Broeck eventueel ook aan een finale kan denken.

Foto: Philipp Pohle
Foto: Philipp Pohle

 

Vrijdagavond is het de beurt aan Pieter-Jan Hannes. Op de 3.000m heeft hij de achtste tijd van het seizoen, maar ook daar geldt de bemerking dat een tijd verre van alles vertelt. Hannes kan een splijtende laatste 400m lopen en de finale is voor hem een must. Om voor de medailles mee te strijden zal hij moeten afrekenen met enkele sterke jonge lopers die eerder al indruk maakten. Ali Kaya mag zich op zijn 20 jaar al vice-Europees crosskampioen noemen en won het jaar voordien goud bij de junioren in een beklijvend duel met onze Isaac Kimeli. Op het EK in Zürich haalde hij brons in de 10.000, en dat gaat hem waarschijnlijk beter af dan een tactische 3000m. Ook Henrik Ingebrigtsen staat op de startlijst, net als op de lijst van de 1500m, afwachten dus wat hij verkiest. De 23-jarige Noor is nu al vice- én ex-Europees 1500 meter kampioen en nummer vijf van de olympische 1500m. Ook Brit Lee Emmanuel, die ruim voor Hannes eindigde in Birmingham dit jaar, is een gevaarlijke klant.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

De jongens van de 4×400 meter tot slot komen zondagavond in actie in een rechtstreekse finale. Omdat er nog geen namen gekend zijn binnen de deelnemende landen, is het wat koffiedik kijken naar de sterkte van de concurrentie. Britten, Russen en Polen zijn altijd erg gevaarlijk. Anderzijds zou een ploeg met de tweeling Borlée, nog altijd met voorsprong de snelste twee Europeanen van de afgelopen acht jaar, op een EK eigenlijk nooit naast het podium mogen vallen.