Home » Nieuws » Nationaal » Aurèle Vandeputte richt na goede winter vizier al op EK beloften
Kan Aurèle Vandeputte een tweede jaar op rij een limiettijd lopen in Lokeren? - Foto: Jasper Jacobs

Aurèle Vandeputte richt na goede winter vizier al op EK beloften

Aurèle Vandeputte verscheen vorig jaar voor het eerst op het voorplan. Nadat hij in 2012 pas de weg vond naar een VAL-club, maakte hij op enkele jaren enorme vorderingen en mocht de 800m-loper vorige zomer voor het eerst op een internationaal kampioenschap acteren. Op het WK voor junioren kwam hij tot in de halve finales, een ervaring die ongetwijfeld naar meer smaakt. Twee weken geleden beëindigde hij met een goed gevoel zijn  veldloopseizoen, om na een week rust zich te focussen op de zomer. Na het WK voor junioren het EK voor beloften? Het zou zomaar eens kunnen. Wij voelden de pupil van Houtland AC al eens aan de tand.

Dag Aurèle, hoe is jouw winterseizoen verlopen? Ben je tevreden over de resultaten die je behaalde?

“Mijn winterseizoen is goed verlopen! Ik heb geen blessures gehad en ik heb niet onbelangrijk ook goed kunnen trainen. Na het BK junioren in september heb ik een redelijk lange rustperiode genomen, dit was nodig na een zwaar en vooral lang zomerseizoen. Door deze langere rustperiode ben ik wat laat op gang gekomen in het cross seizoen. Voor nieuwjaar heb ik mij beperkt tot lange crossen, na nieuwjaar ben ik dan overgeschakeld naar de korte cross. In de korte crossen die ik na nieuwjaar gelopen heb, had ik telkens een goed gevoel. Ik werd 2de in Ieper, provinciaal kampioen in Jabbeke en ik won de korte cross in Uitbergen.”

Voel je dat je progressie hebt geboekt in vergelijking met vorige winter? Boezemt jou dat toch enigszins vertrouwen in met het oog het zomerseizoen?

Vandeputte in actie op het WK in Eugene - Foto: Simon De Lange
Vandeputte in actie op het WK in Eugene – Foto: Simon De Lange

“Ik voel dat ik wel wat progressie gemaakt heb deze winter,  mijn uitslagen in de korte crossen van deze winter spreken voor zich. Al waren deze crossen ook niet zo sterk bezet, toch kon ik een zeer hoog tempo ontwikkelen tijdens de wedstrijden zelf. Ook op de lange crossen voel ik wel wat progressie. In mijn eerste jaar bij de senioren heb ik de lange crossen toch goed verteerd. Ik ben vooral blij met de vorderingen op de korte crossen, ik hoop dan ook dat ik deze progressie kan omzetten naar goede prestaties op de 800m deze zomer, want dat blijft toch het belangrijkste.”

Vorige zomer kwam je in actie op het WK voor junioren en wist je door te stoten tot in de halve finale. Hoe kijk je terug op die ervaring? Smaakt ongetwijfeld naar meer hé?

“Dat was natuurlijk een fantastische ervaring. We hadden een leuke groep, een toffe sfeer en een prima organisatie, kortom alles was perfect. Voor mij was het natuurlijk speciaal om direct in mijn eerste internationale kampioenschap op een WK te staan, en dan nog in Eugene, op de legendarische piste van Hayward Field. Tijdens dat WK heb ik natuurlijk een hoop ervaring opgedaan die ik dan ook hoop te kunnen gebruiken in de volgende jaren. Zo heb ik beter leren omgaan met zowel positieve als negatieve ervaringen van dit kampioenschap en vooral beter leren omgaan met de stress die met zo’n kampioenschap toch wel gepaard gaat. Ik heb de reeksen overleefd en daarna werd ik uitgeschakeld in de halve finale. In die halve finale maakte ik wel wat foutjes maar dat is het leergeld dat ik moet betalen op mijn eerste grote kampioenschap, dit smaakte ongetwijfeld naar meer!”

Nu ben je geen junior meer, maar eerstejaars belofte. Deze zomer staat een EK voor beloften op het programma, zit je daar toch wel wat mee in het hoofd? De limiet staat op 1.47.83, jouw PR op 1:48.15. Een haalbare kaart?

Vandeputte in actie op het WK in Eugene - Foto: Simon De Lange
Vandeputte in actie op het WK in Eugene – Foto: Simon De Lange

“Ik ben daar wel mee bezig, ja. De limiet is niet zo ver onder mijn record, dus dat is wel haalbaar denk ik. Mijn doel deze zomer is om 1:47.50 te lopen, dus het minimum wel moeten lukken. Ik zal wel niet jagen op die limiet. Ik zal ongeveer dezelfde voorbereiding doorlopen als vorig jaar en daarbij moet je ook nog wat geluk hebben met de wedstrijden die je loopt om die limiet te kunnen halen voor de examens in juni. Als ik die limiet niet zou lopen, zou dit echter geen grote teleurstelling zijn voor mij. Al doet dat natuurlijk altijd een beetje pijn, maar ik zou er mij wel rap kunnen overzetten. Het kan best zijn dat ik die tijd pas in juli of augustus loop, nadat het EK plaatsgevonden heeft, en dan is dat maar zo. Ik heb natuurlijk het voordeel dat ik binnen 2 jaar nog eens een kans heb om naar het EK beloften te gaan, niet onbelangrijk.”

We kunnen zonder meer spreken over een sterke lichting 800m-lopers bij de beloften met Aaron Botterman, Brecht Bertels, Stijn Baeten en jezelf. Er kunnen maximaal drie atleten gestuurd worden per discipline, denk je toch dat het een serieuze strijd zal worden om de tickets?

“Ik verwacht wel een serieuze strijd om de drie plaatsen voor het EK. Aaron, Brecht en Stijn zijn stuk voor stuk goede 800m-lopers die de limiet normaal wel in hun benen moeten hebben, al hebben ze deze winter en vorige zomer toch wel wat blessures gekend. Ik moet vooral uitgaan van mijn eigen sterkte en niet te veel focussen op wat de rest doet en dan zien we wel waar we stranden. Al zou het niettemin  zeer zuur zijn om te moeten thuisblijven van het EK omdat je de ‘traagste’ van de vier bent.”

Geef een reactie