In Nederland was er al lange tijd discussie over het al dan niet dopinggebruik van Adrienne Herzog. Een gevecht die al 4 jaar lang aan de gang is, lijkt nu op zijn einde te komen. Een paar dagen geleden heeft de tuchtcommissie een schorsingsperiode toegekend aan de langeafstandsatlete. 2 jaar lang zal ze aan geen enkele wedstrijd mogen deelnemen.

Het verhaal begint eigenlijk rond de tijd van januari 2011. Bij een grootschalig dopingonderzoek worden er bloedzakken in beslag genomen waarvan er één op haar naam staat. Later zou ze moeten getuigen in een dopingzaak van haar toenmalige trainer Manuel Pascua. Tevens werden er telefoongesprekken afgetapt waaruit duidelijk was dat Herzog om epo vroeg aan haar coach. Adrienne Herzog wordt uiteindelijk niet beschuldigd en gaat (voorlopig) vrijuit.

In augustus 2013 wordt de Nederlandse atlete opnieuw in verband gebracht met doping door het lekken van mails. Daarin zou duidelijk staan dat Adrienne Herzog, hetzij onder een andere naam, epo wou bestellen bij een dopinghandelaar uit mexico. Opnieuw blijkt dit niet voldoende om haar een schorsing op te leggen.

In mei 2014 komt dan eindelijk het nieuws naar buiten dat de veelbesproken atlete positief is bevonden op een te grote hoeveelheid testosteron en epi testosteron. Die controle vond 2 maanden eerder plaats. Ze wordt voorlopig geschorst maar als ook de B-staal positief blijkt, in juni 2014, wordt er een aangifte gedaan bij het Instituut Sport Rechtspraak.

Daarover is sinds kort een uitspraak gedaan. Adrienne Herzog krijgt een schorsing die al afloopt op 14 mei 2016, 2 jaar na de bekendmaking van haar positieve plas. Of daarmee het verhaal rond is, is nog maar de vraag. De atlete kan nog steeds in beroep gaan. Nederland haalt in ieder geval opgelucht adem en hoopt dat deze bladzijde snel omgedraaid kan worden.