Renaud Lavillenie is er gisteren, wanneer alleen ogen op de IFAM Indoor waren gericht, in geslaagd om 6m01 te overschrijden in het Franse Nevers. Ook zijn eigen wereldrecord trachtte de Fransman te bereken, maar dat kwam nog te vroeg.

Lavillenie ging twee weken geleden in Rouen al over 6m00, gisteren bracht hij die beste wereldjaarprestatie met één centimeter hogerop naar 6m01. Nadien ging de lat naar wereldrecordhoogte. De 28-jarige polsstokspringer ging zo’n jaar geleden over 6m16 en verbeterde het mondiaal record van de legendarische Sergey Bubka. Gisteren liet hij de lat op 6m17 leggen, wellicht omdat hij voelde dat hij een goede dag had. De lat ging er driemaal af, maar Lavillenie was desondanks toch zeker tevreden met zijn beste wereldjaarprestatie. “Dit was een geslaagde avond”, vertelt hij aan L’Equipe. “Er zaten heel wat mooie sprongen tussen, en ik voel dat dat wereldrecord niet veraf is. Ik heb zelfs de zelfde stok gebruikt als bij het wereldrecord vorig jaar.” Onderaan dit artikel vindt u beelden Renaud zijn sprong over 6m01. Bij de heren kwam ook Valentin Lavillenie sterk voor de dag. De 22-jarige broer van Renaud verbeterde zijn record en ging over 5m80.

Chloe Henry - Foto: Jasper Jacobs
Chloe Henry – Foto: Jasper Jacobs

Ook Chloe Henry kwam in actie in Nivers. Met 4m30 evenaarde de USBW-atlete ei zo na haar Belgisch indoorrecord polsstokspringen (4m31). Begin dit jaar kwam ze tot deze hoogte, en kwam ze naast Fanny Smets, die in 2014 ook over 4m31 wipte, op de Belgisch recordtabellen. Met 4m30 werd ze 4de in een competitie die gewonnen werd door Fabiana Murer. Ook hier een beste wereldjaarprestatie, de Braziliaanse realiseerde 4m83.