Dat de Topsporthal in Gent morgen, zaterdag 7 februari, uit zijn voegen zal barsten, staat reeds vast. De ticketvoorverkoop verliep zeer vlot en ook de deelnemerslijst mag indrukwekkend genoemd worden. Het hoofdprogramma, dat omstreeks kwart voor 8 van start zal gaan, bevat heel wat spektakeldisciplines en het is nog maar de vraag wanneer het publiek voor het eerst zal opveren. Een voorbeschouwing van Gerben De Backer.

De snelle sprinters zijn de eersten die de piste zullen mogen betreden zaterdag. Omstreeks 17u zullen zij uitmaken wie we op de 60m later nog in het hoofdprogramma terug zullen zien. De Noorse Ezinne Okparaebo, die net naast het goud pakte op het EK indoor in 2009, en het jonge talent uit Frankrijk, Stella Akakpo, zijn de grootste kanshebbers op zo’n finaleticket. Bij de mannen hetzelfde stramien. Daar wordt het vooral uitkijken naar de Noor Jaysuma Saidy Ndure. Naast 3 Olympische deelnames op zijn palmares bezit hij ook het beste persoonlijk record van alle deelnemers. Een record dat hij nota bene zelf nog in Gent gevestigd heeft. Aan Belgische zijde wordt het uitkijken naar één van de poulains van Jacques Borlée, namelijk Chamberry Muaka.

Vervolgens krijgen we een hele pak reeksen van 400m en 800m. Dat is ook zeker de moeite aangezien we vele beloftevolle internationale atleten aan het werk kunnen zien, met ook Belgische talenten waaronder Nenah De Coninck. Op de 800m reeksen bij de mannen wordt het opletten geblazen. Een verrassing is daar altijd mogelijk en 800m-specialisten Hans Omey, Jérôme Kahia en Quentin Kebron zijn de Belgen die daar weleens een EK-limiet uit hun hoed zouden kunnen toveren.

In het voorprogramma wordt het reeds uitkijken naar een eerste hoogtepunt. Bij het polsstokspringen gaat de Belgische topper Fanny Smets op zoek naar een nieuw Belgisch record. Concurrentie krijgt ze onder meer van Femke Pluim, die het Nederlandse record onlangs nog scherper stelde. Ook Hanne De Baene, Elien De Vocht en Margaux Quirin, die zich onlangs verzekerden van respectievelijk het WK scholieren en EK beloften deze zomer, brengen hun polsstokken mee.

Bij de mannelijke hoogspringers wordt het zoeken naar de EK-limiet voor de Nederlander Douwe Amels. Met een outdoor PR van 2m28 en de Nederlandse EK-limiet op 2m27 is dit zeker niet onmogelijk.

Vervolgens wordt er ook het Belgisch kampioenschap 4x200m georganiseerd. Dat zouden we nog wel eens kunnen vergeten tussen al dat internationale geweld, maar daarom zijn de wedstrijden niet minder aantrekkelijk. Vaak worden deze aflossingswedstrijden immers in een hevige strijd beslist.

Het laatste loopnummer voor het hoofdprogramma is de 200m bij de mannen. Met 2 Spanjaarden, een Nederlander, een Surinamer én een Belg, wordt het al meteen duidelijk dat dit een EAA Indoor Permit Meeting is, uitgeroepen door European Athletics.

Het polsstokspringen bij de mannen staat wél op het hoofdprogramma. Die discipline wordt steeds populairder en zorgt steevast voor wat spectaculaire beelden. Met een PR van 5m60 voert de Spanjaard Salas Didac de deelnemerslijst aan. Met Ben Broeders beschikken we ook over een sterke landgenoot in dit wederom sterk internationaal getint nummer. Met een PR van 5m15 en de limiet voor het EK Beloften op 5m30 heeft hij alvast een doel voor ogen.

Mathias Broothaerts - Foto: Ruben Van den Berghe
Mathias Broothaerts – Foto: Ruben Van den Berghe

Het verspringen wordt een Belgisch onderonsje met hoogstwaarschijnlijk de talentvolle Spanjaard Eusebio Cáceres in een glansrol. In Duitsland sprong hij vorige week nog naar een beste wereldjaarprestatie met 8m16. Tevens neemt hij ervoor ook deel aan de 60m in het voorprogramma. En wat dan te denken van de jonge Matthias Broothaerts? De nog steeds maar 20-jarige verspringer werd deze zomer al Belgisch kampioen outdoor en mocht deelnemen bij de grote jongens op het EK in Zürich. Een sprong van 7m91 zou al goed zijn voor EK-deelname in Praag, en dat ligt zeker binnen zijn mogelijkheden.

Bij de vrouwen hebben we op het EK indoor al 2 deelnemers op de 60mh, bij de mannen nog geen. Maar dat kan na de IFAM weleens anders zijn. Adrien Deghelt, Damien Broothaerts en Dario De Borger gaan alle drie op zoek naar de EK-limiet van 7”69. In de reeksen krijgen ze een eerste poging, in de finale ,die al dan niet voor het trio zal volgen, hebben ze een 2de kans.

Eline Berings - Foto: Jasper Jacobs
Eline Berings – Foto: Jasper Jacobs

De toeschouwers worden enorm verwend tijdens de 60mh bij de vrouwen. Met Eline Berings en Anne Zagré aan Belgische zijde en Rosina Hodde maar vooral huidig wereldkampioene 5-kamp Nadine Broersen van Nederlandse kant, oogde de deelnemerslijst al sterk. Maar zet daar nog een dubbel Europees kampioene indoor bij, de Zweedse Susanna Kallur, dan kan het moeilijk nog beter. Later op de avond krijgen we die toppers wellicht nog eens te zien tijdens de finale.

Grote, sterke beren krijgt u te zien tijdens het kogelstoten. In het duel der laaglanden nemen 2 Nederlandse toppers, Remco Goetheer en Tom Corstjens het op tegen Belgen als Jarno Wagemans en Belgisch recordhouder bij de scholieren, Ilya Defrère. Vorige winter was hij dé figuur bij de scholieren wanneer hij maar liefst 5 maal het nationale kogelrecord scherper stelde.

Daarna is het tijd voor de familie Borlée om op het voorplan te verschijnen. Helaas geen Olivia Borlée op de 400m bij de vrouwen, zij moet geblesseerd afhaken, maar even later maakt Dylan wel zijn optreden bij de heren. Beiden krijgen zware internationale tegenstand. Telkens zien we ook nog 2 andere Belgen op de deelnemerslijst staan. Bij de vrouwen zijn dat Justien Grillet en Cynthia Bolingo, bij de mannen krijgen we Will Oyowe en Tim Rummens aan het werk.

Jan Van Den Broeck en Pierre-Antoine Balhan - Foto Tomas Sisk
Jan Van Den Broeck en Pierre-Antoine Balhan – Foto Tomas Sisk

Rond half 9 is het dan tijd om de eerste bloedstollende 800m te laten starten. De vrouwen mogen eerst en zullen op zoek gaan naar een nieuwe wereldjaarprestatie. Bij de mannen is het vooral uitkijken naar Belgen Jan Van Den Broeck en Pierre-Antoine Balhan. Beiden gaan pogen de EK-limiet te behalen en met de Nederlander Thijmen Kupers krijgen ze er een stevige concurrent bij. Dat het spannend zal worden is maar een understatement, van de 16 deelnemers liggen de persoonlijke records allemaal binnen drieënhalve seconde.

Bij het hoogspringen zullen we de handen opnieuw op elkaar moeten slaan. Met Hannelore Desmet, die haar voor het eerst weer kan tonen aan het grote publiek na een lange revalidatie, en Hanne Van Hessche krijgen we 2 Belgische meisjes die enorm aan elkaar gewaagd zijn. Ook de Nederlandse Sietske Noorman hoort daar bij en zal proberen om de Nederlandse EK-limiet te springen. Waarschijnlijk zullen ze wel het onderspit moeten delven tegen de Bulgaarse Mirela Demireva en de Turkse Burcu Yüksel die een PR hebben staan van respectievelijk 1m95 en 1m94.

Een eerste wereldrecordpoging kan er komen op de 500m. Jonathan én Kevin Borlée zullen tegen elkaar uitkomen op deze ongewone afstand en elkaar proberen voortstuwen naar ongeziene tijden.

Sofie Van Accom - Foto: Jasper Jacobs
Sofie Van Accom – Foto: Jasper Jacobs

Daarna krijgen we nog tal van sterke wedstrijden op de 1500m, waar er bij de mannen opnieuw dicht in de buurt van een wereldjaarprestatie zal gelopen worden. Vooral de Fransman Bryan Cantero, die momenteel 14de staat op de wereldjaarranglijst, maakt daarop kans. Bij de vrouwen neemt Sofie Van Accom het op tegen een leger van internationale atleten. Ideaal dus om meegesleurd te worden naar een EK-limiet van 4’12”62.

Daarna is het tijd voor een aparte 300m, waar de Pool Karol Zalewski het Europees record van de Tsjech Pavel Maslak probeert scherper te stellen.

Nog zo’n neusje van de zalm is de 3000m. Twee jaar geleden leverde het de historische beelden op van Lander Tijtgat die zijn beoogde doel haalde. Kim Ruell is dit jaar haas van dienst. Hij moet toppers zoals de Nederlanders Dennis Licht en Jesper van der Wielen loodsen naar eenzelfde scenario zoals dat van Lander 2 jaar terug: een EK-limiet.

Hét spektakelstuk bewaarde de IFAM voor het laatst. Op de zeer ongebruikelijke 400mh krijgen we een 2de wereldrecordpoging. De Deense Sara Petersen kan al een beetje als specialist gezien worden op die discipline. In 2012 ondernam ze al eens een poging maar kwam ze 25 honderdsten tekort. Dit jaar probeert ze het een 2de maal en dan is de IFAM in Gent een ideale mogelijkheid. Bij de mannen krijgen we een aanval op het Europese record. De Brit Richard Yates wil koste wat het kost zijn eigen record scherper stellen, en krijgt daarbij sterke concurrentie van onder meer Michael Bultheel.

Michael Bultheel - Foto: Tomas Sisk
Michael Bultheel – Foto: Tomas Sisk

Een mix dus van internationale en nationale toppers. Wereldrecordpogingen, aanvallen op het Europese record en EK-limieten die uit de bus kunnen vallen. Een publiek dat talrijk aanwezig zal zijn. Kortom, alle ingrediënten zullen aanwezig zijn om er een prachtige avond van te maken.

Bekijkt u graag eens de deelnemerslijst van het voor- en hoofdprogramma? Die vindt u hier.