De IAAF indoor Permitmeeting in Karlsruhe staat telkens garant voor sterke prestaties. Dat was vandaag opnieuw het geval. Heel wat beste wereldjaarprestaties sneuvelden in de Duitse stad, waarover enkele weken de Duitse kampioenschappen plaatsvinden. Wij zetten de belangrijkste prestaties voor u op een rijtje.

Renaud Lavillenie, atleet van het jaar 2014  - Foto: Arian Zwegers
Renaud Lavillenie, atleet van het jaar 2014 – Foto: Arian Zwegers

In het polsstokspringen was het uitkijken naar het duel tussen de wereldkampioen in het polsstokspringen, de Duister Raphael Holzdeppe en de indoor wereldrecordhouder Renaud Lavillenie. Holzdeppe ging er al op 5m40 uit en weg was het duel aangezien Lavillenie zijn competitie pas aanvatte op 5m73. In zijn eerste poging ging hij even de mist in, in zijn tweede poging echter veegde hij alle twijfels weg. Over 5m86 was het meteen raak. De Fransman was wederom ambitieus en liet daarom de lat meteen op 6m01 leggen. Dat was vandaag net te hoog gegrepen, ondanks dat hij vorige week al over 6m00 ging.

In het kogelstoten bij de mannen kregen we een duel tussen de Amerikanen Cantwell en Whiting. Afgelopen donderdag in Düsseldorf was Whiting de beste met 20m83, goed voor een beste wereldjaarprestatie. Vandaag was het Christian Cantwell die zijn kogel het verst stootte. Hij kwam tot 20m77, Whiting strandde met 20m72 op 5 cm van zijn landgenoot.

Daarna kregen we de 3000m voor vrouwen waarin de Russische Yelena Korobkina naar 8:47.61 snelde. Goed voor een beste wereldjaarprestatie. Er stond zowel voor de mannen als voor de vrouwen een 1500m op het programma. Hier kregen we zowel bij de mannen door de Turk Ilham Özbilen met 3:38.05, als bij de vrouwen door de Nederlandse Sifan Hassan met 4:02.57 een beste wereldjaarprestatie. Voor Hassan was die tijd tevens goed voor een nationaal record.

De Fransman Dimitri Bascou evenaarde in Karlsruhe zijn eigen beste wereldjaarprestatie van 7.53 op de 60m horden en stak logischerwijze de overwinning op zak. Opschudding bij de vrouwen op de 60m horden. Zowel Eline Berings als de Nederlandse Nadine Visser leken een valse start te maken. Ze kregen echter beiden een groene kaart en konden dus toch opnieuw starten. De Duitse Cindy Roleder pakte makkelijk de winst in 8.03 voor Anne Zagré die nipt de EK-limiet voor Praag liep. Berings werde derde in 8.13, net voor de wereldrecordhoudster Susanna Kallur die haar comeback maakte. Lees hier meer.

Dafne Schippers maakte een valse start in de finale - Foto: Tomas Sisk
Dafne Schippers maakte een valse start in de finale – Foto: Tomas Sisk

Op de 60m vlak moest het een spannend duel worden tussen Dafne Schippers en Dina Asher-Smith. Beide dames hadden in de reeksen 7.12 en dus een beste wereldjaarprestatie gelopen. In de finale echter maakte Schippers een valse start, waardoor Asher-Smith een vrijgeleide kreeg en opnieuw naar 7.12 liep.

Eusebio Caceres zorgde in zijn laatste poging in het verspringen voor de verrassing door naar 8m16 te springen. Opnieuw goed voor een beste wereldjaarprestatie. Zeer opvallend trouwens aangezien Caceres amper drie geldige pogingen had waarvan twee sprongen ruim onder de 8m. De Keniaan Paul Kipsiele Koech won de aflsuitende 3000m in 7:45.42. Koech werd donderdag in Düsseldorf nog tweede na Wilson Chepseba.