Terwijl het in België droevig wintert, looptrainingen vaak herschapen worden tot zwem-of schaatstrainingen en de verwarmde Topsporthal het toevluchtsoord is voor menig atleet, vertoeft Axelle Dauwens in zonnigere oorden. We namen contact op met de Belgisch Kampioene op de 400m horden. Na een knalseizoen afgelopen zomer, vroegen we ons af hoe ze de winter doorkomt en wat haar toekomstige doelen en ambities zijn. Een bijdrage van Roel Stiens.

Kom je deze winter nog indoor in actie?

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

“Normaal gezien loop ik elk jaar enkele indoorwedstrijden voor het plezier. Om de trainingen te breken, zeg maar. De trainingsintensiteit werd nooit aangepast. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om geen indoorwedstrijden te lopen. Ik werkte in januari mijn laatste theoretische examens aan de universiteit af. Hierdoor kon ik niet op stage gaan in januari en plande ik  gedurende de maand februari een lange stage in Stellenbosch (Zuid-Afrika).”

“Het is belangrijk dat ik deze winter een stevige basis kan leggen met oog op het zomerseizoen. Tot nu toe heeft deze manier van werken al elk jaar zijn  vruchten afgeworpen.”

Wat vind je van het WK-minimum op de 400m H? Is dat een haalbare tijd? Gaat het je lukken?

“Ik moet een tijd van 56”20 lopen? Deze limiet is minder scherp als 2 jaar geleden (WK Moskou). Op basis van mijn chrono’s van de laaste 2 jaar, is dit zeker en vast niet onhaalbaar.”

We zijn nog een goeie 560 dagen verwijderd van de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Is het je droom of doel om op deze Olympische Spelen België te kunnen vertegenwoordigen? Is de Olympische limiet haalbaar voor jou denk je?

“De tijd die gelopen moet worden op me te selecteren voor de 400m horden is nog niet gekend. Het blijft dus nog even een verrassing. Door de wijziging van het systeem waarop het BOIC de limieten berekent, weet ik niet goed wat te verwachten. Het is uiteraard wel mijn doel om de Spelen in Rio te halen! Ik denk dat het mogelijk is om mij in de komende 2 jaar te selecteren. Het is dan ook absoluut een mikpunt.”

De IFAM Indoor komt eraan, jij zal niet deelnemen omdat je op trainingsstage zit. Waar trek je naartoe en wat staat er zoal op het trainingsprogramma? Vind je het niet spijtig dat je deze prestigieuze indoormeeting moet missen?

“Ik zit momenteel op trainingsstage in Stellenbosch. Hier is het de bedoeling om te starten met het meer specifieke werk. Er staan hier voor het eerst enkele 400 hordentrainingen op het programma. De trainingen die ik hier zal afleggen zijn belangrijk met het oog op deze zomer. Het is ook het ideale moment om mij toe te leggen op mijn hordentechniek. Dit is iets waar ik toch nog progressie op kan maken.”

“Het is uiteraard jammer dat ik de IFAM indoormeeting zal missen. Enkele trainingsgenoten zullen er lopen er en het is altijd leuk als je die ter plaatste kan aanmoedigen. Maar uiteraard probeer ik alles zo veel mogelijk van op afstand te volgen. Verder had ik graag de 400m horden bij de mannen en de vrouwen gezien. Mijn Deense collega 400-horden-loopster, Sara Petersen, doet er een gooi naar het WR. Ik ben erg benieuwd! Zij is een atlete die mij enorm boeit. Ze werd na de OS in London mama en is de laatste 2 jaar aan een comeback bezig. Vorige zomer in op het EK in Zürich maakte ze een valse start waardoor ze haar vorm niet heeft kunnen laten zien. Dat vond ik op zich wel spijtig. Hopelijk kan ze dit op de IFAM dus wel doen.”

Werd je de afgelopen maanden afgeremd door blessures? Hoe verlopen de trainingen?

“Ik ben tot nu toe gespaard gebleven van blessureleed. Af en toe heb ik natuurlijk wel eens een pijntje, maar mijn trainingen werden hierdoor nog niet afgeremd. Tijdens de examenperiode heb ik de trainingen wel wat moeten verminderen.”

“Ik kan alles afwerken zoals het moet en ik word op regelmatige basis bijgestuurd door dokter Peeters en kiné Maarten Thysen. Aan de hand van krachtverhoudingstesten en extra core stability oefeningen kan ik de trainingsintensiteit hoog houden.”

Werk je ook vaak alternatief of beperk je je tot looptrainingen?

“Mijn trainingen bestaan uit core stability, kracht-en looptrainingen. Dat zijn de 3 hoofdtrainingen. Alternatief trainen doe ik niet zo vaak. In de toekomst zal ik misschien wat vaker in het water gaan werken, om de belasting een te verminderen.”

Wanneer vat je het zomerseizoen aan?

“Uhm, een precieze datum heb ik nog niet. Maar dat zal waarschijnlijk in de maand mei zijn met de interclub. Verder zijn er nog geen specifieke wedstrijden gepland. De IAAF World Challenge in Rabat staat wel al in mijn agenda aangekruist. Die vindt begin juni plaats.”

Met 55.56s realiseerde je in september een ijzersterk nieuw PR in het Koning Boudewijnstadion, kan je nog veel sneller denk je?

Axelle Dauwens - Foto: Ruben Van Den Berghe
Axelle Dauwens – Foto: Ruben Van Den Berghe

“Ik hoop van wel, ik denk ook echt dat ik deze tijd nog kan aanscherpen! Op de MVD liep ik een goede wedstrijd maar zeker nog niet DE perfecte 400m horden. Ik was op dat moment ook al over mijn piek heen en sukkelde met mijn voet (halux valgus). Ik maakte ook nog een klein foutje op de 8ste horde. Dat zijn dingen die mij zeker het vertrouwen geven dat het nog beter kan in de toekomst!””

Zal je komende zomer louter focussen op de 400m horden of loop je ook wat andere afstanden ter voorbereiding hierop?

“Ik loop voornamelijk de 400m horden. Daarnaast loop ik in het begin van het seizoen ook wel eens een 200m om mijn ‘snelle vezels’ wat te prikkelen en een 400m vlak. Mijn record op dat nummer is nog steeds 53”17. Die tijd staat reeds sinds 2011. Ik zou graag een tijd onder de 53 seconden lopen dit seizoen.”