In een ijzig winterweekend hervatten ook de Crosscup na een korte eindejaarsstop. Met Hannuit stond een maand na de cross in Brussel de vierde individuele Crosscup-manche op het menu. Met nog amper drie CC-crossen te gaan, kon de tussenstand wel eens stilaan in z’n plooi vallen.

Lange cross vrouwen

Louise Carton - Foto: Tomas Sisk
Louise Carton – Foto: Tomas Sisk

Op de lange cross bij de vrouwen was het Veerle Dejaeghere die Louise Carton van bij de start onder druk zette. De Ardooise master nam meteen enkele meters en Carton, die in het klassement 6 punten voorsprong te verdedigen had, liet aanvankelijk haar Afrikaanse collega’s de kastanjes uit het vuur halen.

Uiteindelijk waren het de Ethiopische Birthukan Adamu, vorig jaar winnares in Hannuit en de Bahreinse Gashaw Belay Tigist, die zondag nog de beste was in de sterkbezette cross in het Franse Le Mans, die samen met Carton de sprong naar voor waagden. Onder meer Imana Truyers, Veerle Van Linden en Sofie Van Accom vochten intussen in de achtergrond een strijd om de dichtste Belgische ereplaatsen uit.

Veerle Dejaeghere - Foto: Tomas Sisk
Veerle Dejaeghere – Foto: Tomas Sisk

Even leek Dejaeghere op weg voor een langgerekte solo, maar uiteindelijk nam Carton alsnog het initiatief in handen. De ACME-atlete dichtte in geen tijd de kloof op de 21 jaar oudere Dejaeghere en nam – met nog anderhalve ronde te gaan – de koppositie vol overtuiging over. De Oostendse kiné-studente liep onbedreigd naar haar tweede Crosscup-overwinning (eerder dit seizoen won ze ook al in Mol). Het was overigens van 2001 geleden dat een Belgische nog kon winnen in Hannuit. Toen was Anja Smolders nog de beste.

Op respectabele afstand moest Dejaeghere in de strijd voor de tweede plaats uiteindelijk nog de duimen leggen voor Tigist. Adamu, die ook in 2013 al eens tweede was in Hannuit, werd vierde. Het was Veerle Van Linden die, als zevende, derde landgenote werd. Hanna Vandenbussche liep met een grote glimlach en als vierde Belgische de top-10 binnen. In het klassement loopt Carton intussen 11 punten uit op Dejaeghere.

Korte cross mannen

Brecht Bertels - Foto: Jasper Jacobs
Brecht Bertels – Foto: Jasper Jacobs

Op de korte veldloop bij de mannen was het de Marokkaan Hamid El Mouaziz die zijn landgenoot Abdellah Dacha, die dit jaar al alle CC-manches op zijn naam schreef, het vuur aan de schenen legde. El Mouaziz nam een tiental meter en breidde die voorsprong alleen maar uit. Dacha werd verwezen naar een strijd om de tweede plaats waarin ook de Belgen Yannick Michiels, Brecht Bertels, de verrassende Francois Clais en Franky Hernould streden voor wat ze waard waren. Het was Hernould, die de tussenstand met ruime voorsprong aanvoert, die als eerste de rol moest lossen in de achtervolgende groep. De 20-jarige Bertels sloot als sterkste af en finishte uiteindelijk nog indrukwekkend in het spoor van El Mouaziz. Dacha werd derde, voor een knap teruggekeerde Hernould, Michiels en Clais.

Lange cross mannen

Dame Tasama - Foto: Tomas Sisk
Dame Tasama – Foto: Tomas Sisk

Abdelhadi El Hachimi leek goed gekeken te hebben naar Dejaeghere want ook de Marokkaanse Belg nam meteen het heft in handen. In zijn zog volgde een internationaal gezelschap, youngsters Isaac Kimeli en Thomas De Bock waren verder de meest attent gestarte landgenoten. EK-ganger Stijn Garain had een moeilijkere start te verteren, maar kwam algauw aansluiten bij de betere Belgen, waar we in vergelijking met vorig jaar nog steeds Jeroen D’hoedt, Bashir Abdi en Koen Naert missen. Intussen voerde de in België verblijvende Ethiopiër Dame Tasama de forcing vooraan.

Isaac Kimeli en Stijn Garain - Foto: Tomas Sisk
Isaac Kimeli en Stijn Garain – Foto: Tomas Sisk

Tasama scheurde het pak in ronde twee aan flarden en het was enkele de Bahreinse ex-Ethiopiër Yemataw Birhanu, tweede in Le Mans vorig weekend, die kon volgen. Terwijl Kimeli oprukte richting een podiumplek, bekocht El Hachimi zijn sterke openingsronde. El Hachimi zou uiteindelijk de top-10 niet meer halen en zo een jammere zaak doen in de CC-tussenstand. Garain en verrassing-van-de-dag De Bock, overigens trainingsgenoot van Kimeli, bleven op een zakdoek strijden om een top-5 notering.

Thomas De Bock - Foto: Jörgen Lammens
Thomas De Bock – Foto: Jörgen Lammens

Het vettige parcours was geen spek naar de bek van een schuivende Birhanu en het was Dame Tasama die met een langgerekte spurt zijn eerste CC-zege van 2014-2015 op zak stak. Hoewel Kimeli rond halfweg was opgerukt naar een derde stek, haalde een kleine tuimeling de Keniaanse Belg terug uit zijn ritme en kon de Keniaan Bernard Bett als derde het podium op. Kimeli was intussen opnieuw tot het groepje van de achtervolgende Belgen teruggevallen. Bij het ingaan van de slotronde en nota bene onder het oog van Tim Moriau, trainer van Kimeli en De Bock, schoot een kramp in het linkeronderbeen van Garain, die meteen de strijd moest staken. Een spijtige manier om uit te vallen voor Garain, die in Roeselare nog verraste en derde stond in de tussenstand. Later zou blijken dat het waarschijnlijk om een contractuur van de linkerkuit ging. Morgen (maandag) zou er meer nieuws zijn. Isaac Kimeli werd uiteindelijk eerste landgenoot op een vierde stek, vlak voor de Canadees Reid Coolsaet, die een goed ingedeelde wedstrijd liep. Thomas De Bock verloor amper enkele seconden. Verderop haalden clubgenoten Dries Basemans en Jesse Stroobants nog de top-10.

In de tussenstand ziet Kimeli zijn naaste belagers El Hachimi en Garain achteruitvallen. Dries Basemans, die vijfde stond, deed de beste zaak voor een dichte eindnotering.

Bekijk alle uitslagen uit Hannuit hier.

De tussenstand in de Crosscup vindt u hier.