Gisteren ging de World Marathon Challenge van start. Het concept is enigszins opmerkelijk: zeven marathons op zeven dagen op alle zeven werelddelen. Tien sportievelingen durfden het aan onder hen vier Britten, een Braziliaan, een Amerikaan, een Chinees, een Fransman, een Australiër en last but not least de Finse Marianne Melanie Zaikova. Zaikova kan, als ze slaagt om alle marathons uit te lopen, de eerste vrouw ooit worden die zeven marathons op zeven werelddelen in zeven dagen loopt.

Het basiskamp Union Glacier op Antarctica deed gisteren dienst als startpunt. Vandaag volgde Punta Arenas in Chili. Morgen wordt er in Miami gelopen om op dinsdag in de Spaanse hoofdstad Madrid een marathon af te werken. Daarna volgen nog Marrakech, Dubai en als uitsmijter Sydney.

Voor de lopers is het zowel logistiek als fysiek een zware beproeving. De verschillende klimaattypes doen ook hun duit in het zakje aangezien er tussen de eerste marathon op Antarctica en de laatste in Oceanië er een temperatuurverschil is van maar liefst 45 graden. In totaal zullen de lopers meer dan 38000 kilometer onderweg zijn, waarvan 295 tijdens hun marathons. De winnaar wordt degene die de snelste totaaltijd neerzet op de zeven marathons.

Lijkt deze uitdaging iets voor jou, aarzel dan niet, want de inschrijvingen voor de volgende editie zijn al geopend. De kostprijs bedraagt echter wel 32000 euro, sparen is dus de boodschap. Het promofilmpje van deze editie vindt u hieronder.