De Europese atletiekliga heeft op tweede kerstdag de laureaten van de verkiezing “Europees atleet van de maand november” bekendgemaakt. De Portugese Sara Moreira en de Oekraïener Sergiy Lebid haalden het. Pieter-Jan Hannes werd tweede.

Foto: Wikimedia Commons - Erik Van Leeuwen
Foto: Wikimedia Commons – Erik Van Leeuwen

Sergiy Lebid, negenvoudig Europees crosskampioen, is intussen 39 jaar maar werd op 9 november nog vierde op de marathon in Seoul. Hij klokte er een persoonlijk record van 2u08’32, de tweede snelste Europese tijd dit jaar. Voor het publiek, pers en media en een panel experten voldoende om tot Europees atleet van de maand gekroond te worden.

Pieter-Jan Hannes won met de cross in Roeselare in november zijn eerste Crosscup. Voor een selectie voor het EK veldlopen dat daarbij hoorde, paste de Antwerpse chemiestudent. Hannes mikt zijn pijlen later op het jaar op het indoorseizoen. Vorig jaar kroonde Hannes zich nog op dominante wijze tot Europees beloftenkampioen, zowel op de piste als in het veldlopen. Mede dankzij deze laatste titel won hij de Europese verkiezing in december 2013. Dit jaar bleef Hannes steken op een tweede stek, hoewel hij de publieke stemming (die mogelijk was op de Facebookpagina van de Europese atletieliga) won met 31% van de stemmen. De Spanjaard Antonio Abadia won twee internationale veldlopen in november en was derde.

Bij de vrouwen won de Portugese Sara Moreira de verkiezing. Zij klokte een indrukwekkende 2u26’00 op haar debuut op de marathon in New York. Ook Almensh Belete was bij de genomineerden, maar haalde de top-3 niet. In de publieke stemming haalde ze 7% van de stemmen.