Er viel afgelopen week al heel wat te lezen over het komende EK. Zo kreeg u alle mogelijke info rond het parcours en het hotel. Er werd u de deelnemerslijsten bezorgd en deze middag krijgt u ook alle informatie om het EK live te volgen. Maar wat we nog niet grondig op een rijtje hebben gezet zijn de ambities van de Belgen. En wie van de Europeanen maakt het meeste kans op een medaille?

Junioren vrouwen

Beginnen doen we bij de jongste vrouwen. Astrid Verhoeven, atlete van AC Lebbeke, is niet aan haar proefstuk toe. Vorig jaar werd ze in Belgrado al eens 30ste, dit keer hoopt ze de top-15 ambitie waar te maken. Ook Vanessa Scaunet heeft al wat internationale veldloopervaring. Zo liep ze vorig jaar mee in een Noord-Spaanse veldloop waar ze zowaar het goud binnenhaalde. Ook zilveren medaillewinnares in die wedstrijd, de Spaanse Carmela Cardama, zal terug te vinden zijn op het parcours. De grote medaillekandidaten van het EK zelf zijn de Turkse Emine Hatun Tuna, 9de in Belgrado vorig jaar, en de Britse Jessica Judd. Zij werd afgelopen zomer in Zürich nog 7de in de finale op de 800m.

Junioren mannen

Na het zilver vorig jaar, van Isaac Kimeli, is het nu opnieuw uitkijken naar een topprestatie. Simon Debognies is de man die onze nationale driekleur gaat verdedigen. Een top-15 plaats zit er zeker in, al mag hij zeker de top-10 niet uit het oog verliezen. Voor het goud moeten we een Frans-Duits-Italiaans trio in de gaten houden. Fransman Mehdi Belhadj, de oudste van de drie, moet tevens proberen om het landenklassement opnieuw binnen te halen. De 18-jarige Duitser Patrick Karl maakt ook een grote kans op het podium. De Italiaan Yohanes Chiappinelli is de man met de beste papieren. Zo werd hij deze zomer 6de op het WK in Eugene tijdens de 3000m steeple. Een wedstrijd waarin de Italiaan zowel Belhadj als Karl achter hem liet. Benieuwd of die orde opnieuw gerespecteerd wordt in Samokov.

Beloften vrouwen

Louise Carton maakt dit jaar de overgang van junior naar belofte. Op Servische grond eindigde ze vorig jaar als 18de in dezelfde wedstrijd van Astrid Verhoeven. Dit jaar maakte de atlete van AC Meetjesland veel progressie en mag ze een top-20 ambiëren. Met de Servische Amela Terzic en de Britse Emelia Gorecka staan de nummers 1 en 2 opnieuw aan de start bij de beloften. Toen haalde Terzic het met 8 seconden van Gorecka. Of de Servische opnieuw een gouden medaille zal kunnen toevoegen aan haar palmares zullen we morgen pas weten. Met de Russische Gulshat Fazlitdinova, winnares op de 10000m van het EK-U23 in Tampere 2013, is er alvast een belangrijke kaper op de kust.

Beloften mannen

Als er iemand een medaille mee naar huis kan nemen voor België dan is dat Isaac Kimeli. De atleet van Olympic Essenbeek Halle nam in Belgrado bij de junioren al het zilver mee naar huis, maar ambieert bij de beloften dit jaar ook een podiumplaats. Kimeli zal net zoals vorig jaar bij de junioren steun krijgen van Steven Casteele. Vorig jaar haalde hij er een mooie 8ste plaats uit de brand en volgens loper/broer Mathijs Casteele zit er dit jaar een top-20 in. Wie voor België als eerste op de startlijst staat is Dries Basemans, opnieuw een “broer van”. Dries viel vorig jaar nét uit de EK-selectie voor Belgrado maar is er dit jaar wel bij. Als we broer Michel Basemans moeten geloven dan haalt Dries in Samokov de top-30. Ali Kaya, winnaar bij de junioren in Belgrado is er niet bij. Hij moet het Turkse seniorenteam gaan helpen naar de overwinning. Veel concurrenten voor Isaac Kimeli, maar als er iemand uitspringt, dan is dat Mitko Tsenov. De Bulgaar loopt in zijn thuisfront en werd in Belgrado al eens 2de, in het spoor van Pieter-Jan Hannes.

Senioren vrouwen

Wie ook kans maakt op een medaille is Almensh Belete. De Belgische werd vorig jaar 6de en mag ook dit jaar minstens met een top-10 ambitie van start gaan. Deze categorie is zoals elk jaar sterk bezet en met concurrentes als de Franse Sophie Duarte en de Britse Gemma Steel staan ook respectievelijk de nummers 1 en 2 van Belgrado aan de start. Ook de nummer 4, de Ierse Fionnuala Britton behoort opnieuw tot de kanshebbers. De Portugese Sarah Moreira is ook opnieuw van de partij. 6 weken geleden haalde ze nog de 3de plaats in de prestigieuze New York marathon. Tevens de eerste 42,195 km in haar carrière. Dit jaar gaat ze voor haar 4de gouden teammedaille met Portugal.

Senioren mannen

Met een geboortejaar van 1974 is Abdelhadi El Hachimi met 5jaar voorsprong de oudste deelnemer bij de senioren. In Belgrado moest El Hachimi nog vrede nemen met een 49ste plaats, al zal de zilveren teammedaille veel goedgemaakt hebben. Een goede El Hachimi zou altijd in de top-30 moeten eindigen in Samokov. Maar misschien kan hij zichzelf verrassen met een vroeg verjaardagscadeau en uitpakken met een topprestatie. El Hachimi wordt er maandag namelijk 40. Dé verrassing van Roeselare (3de) Stijn Garain staat ook aan de start. Of hij ook in Samokov hetzelfde kunstje zal herhalen valt nog af te wachten. Een gezonde top-20 notering lijkt dan ook de logische ambitie. Afwachten dus hoe het parcours, momenteel op zijn maat gemaakt, zal veranderen komende nacht. Ook hier een trio voor de overwinning. De winnaar van 2013, de Spanjaard Alemayehu Bezabeh, is opnieuw van de partij. Net als de Turkse nummer 2, Polat Kemboi Arikan. Winnaar van de junioren vorig jaar, de Turk Ali Kaya, maakt ook een grote kans