Tim Moriau baalde vorige week aangezien hij als coach niet mee mag met de nationale delegatie naar het EK veldlopen in Samokov. Twee van zijn pupillen, Simon Debognies en Isaac Kimeli, plaatsten zich nochtans probleemloos voor dat winterse kampioenschap. Die teleurstelling mocht de successen van zijn atleten in de Roeselaarse velden niet overschaduwen. Toch merkte Moriau zelfs kort na de wedstrijd al enkele werkpuntjes op. Of hoe het verhaal van een jonge, ambitieuze coach nooit af is…

In een mistig Roeselare moest belofte Isaac Kimeli vorige zondag pas in de laatste rechte lijn zijn meerdere erkennen in Pieter-Jan Hannes, die ook pas zijn eerste Lotto CrossCupzege op een lange cross op zak stak. Luttele momenten later schreef zijn OEH-clubgenoot Simon Debognies zonder moeite de juniorrace op zijn naam. Beide atleten hoefden de beslissing van de selectiecommissie niet af te wachten om op zondagavond al een klein EK-feestje te houden. Beide jongelingen maken deel uit van het Olympic Running Team, worden gecoacht door Tim Moriau en trekken niet zonder ambitie naar Bulgarije. En terecht, want zeker Kimeli behoort tot de medaillekandidaten in de beloftenrace. Vorig jaar al vocht hij een bijzonder verbeten duel uit met de Turk Ali Kaya. Pas in de laatste meters ontglipte de juniortitel hem. Dit jaar komt hij dus uit bij de beloften, waar Ali Kaya dit jaar zowaar niet aan de start verschijnt. Hij loopt vanwege ploegbelangen -de Turkse ploeg maakt kans op een medaille in het ploegenklassement- bij de senioren.

Thomas De Bock, Isaac Kimeli en Simon Debognies maakten al op de eerste CC-manche indruk met winst op de Relays. - Foto: Tomas Sisk
Thomas De Bock, Isaac Kimeli en Simon Debognies maakten aan het begin van het veldloopseizoen al indruk met winst op de Relays.. – Foto: Tomas Sisk

Een aandachtige kijker wist ook zondag in die laatste hectometers een hevig aanvurende ziel op te merken langs de zijlijn. Met zijn 26 lentes is OEH-coach Tim Moriau mogelijks meer onderlegd dan zijn oudere collega’s om nog zo’n spurtje te trekken naast zijn atleten, maar qua ervaring zou je vermoeden dat hij stevig tekortschiet. De successen van de laatste jaren spreken dat echter tegen. Vooral Kimeli nestelde zich deze winter duidelijk tussen de nationale top en ook Debognies maakte indruk met overtuigende dubbelwinst in Tilburg en Roeselare. In die mate zelfs dat Moriau hem na het EK liever niet meer bij de juniors ziet lopen. “Het kan arrogant klinken, maar Simon heeft bij de juniors nog maar weinig te zoeken”, zei hij daarover. “Onder andere de broertjes Kersten moeten dus niet vrezen voor het BK, want met Simon gaan we de korte crossen afschuimen. Op die afstand heeft hij heel wat meer tegenstand en moet hij veel dieper gaan. Dat zal hem op termijn sterker maken.”

Keniaanse roots steek je niet weg

Ook met Isaac Kimeli, geboren Keniaan, heeft Moriau grote plannen. “Isaac moet op het EK vooraan kunnen eindigen. Hij is pas eerstejaarsbelofte, maar zijn conditie is op dit moment zeker goed.” Kimeli trainde in voorbereiding op Roeselare samen met enkele teamgenoten een maand in Kenia. “Isaac miste er wel drie trainingsdagen door een lokaal inwijdingsritueel, maar voor de rest is die stage positief verlopen.” Dat was ook in het Roeselaarse Schiervelde te merken, want Kimeli was één van de smaakmakers in de seniorsrace. Toch had de coach zelfs na zijn knappe tweede stek ook nog werkpuntjes. “Isaac heeft teveel met zijn krachten gespeeld. Hij liep verschillende keren voor de kopgroep uit en bekocht dat op het einde. Hij is natuurlijk niet voor niets van Keniaanse origine hé”, lacht Moriau. “Ook in de slotfase merk je dat hij nog ervaring tekortkomt. Pieter-Jan (Hannes) heeft dat veel meer in zich. Oké, hij deed misschien de deur toe en dat kraakte Isaac vooral mentaal, maar het was een manoeuvre dat iedereen zou doen. Isaac heeft nog niet de ervaring om daar op te anticiperen, maar dat komt wel.”