De Brit Phil Anthony is een wereldtopper in het lopen over 50km. Hij probeert telkens zijn grenzen te verleggen en nu was dat het wereldrecord 100km op de loopband. Anthony legde de 100km af in 6:40:35, wat overeenkomt met 4 minuten per kilometer. Het vorige record dateerde al van 2004 door de Canadees Suresh Joachim die er 7:21:40 over deed.

Anthony liep het record op de Canterbury Christ Church University, waar hij doctoreert en ook humane wetenschappen doceert. Verder werkt hij ook nog als labo-assistent in het ‘Sportslab’ van de universiteit. In zijn doctoraat doet hij onderzoek naar de physiologische mechanismen die komen kijken bij loopprestaties.

Anthony liet weten aan de website van zijn universiteit dat hij in de wolken was om het record te kunnen verbreken. Het was voor hem zoweel mentaal als fysiek de zwaarste inspanning die hij ooit deed. Even terzijde, Anthony liep vorig jaar nog een marathon in 2:16, hij begon als triatleet maar kwam tekort als zwemmer en fietser en besloot zich helemaal toe te leggen op het lopen. Met succes: Anthony is een wereldtopper op de ongewone 50km en werd tweede op het wereldkampioenschap 50km eind oktober in het Qatarese Doha.