“Ik slaap al sinds september in een hoogtetent. Hierdoor kan ik aanvoelen hoe het is om op hoogte te leven. Ik krijg het effect van een hoogtestage en dat is van elementair belang.” Astrid Verhoeven, amper 19 jaar, bereidt zich op indrukwekkende wijze voor. De atlete van AC Lebbeke pakte afgelopen zondag in Roeselare makkelijk de zege bij de junioren en mag met ambitie naar Samokov vertrekken.

Hoogtetent, AlterG en looptesten

Sinds maandag is het officieel, maar iedere toeschouwer in Roeselare kon zien dat niets Astrid nog kon weerhouden van het EK veldlopen. Al kwam die prestatie er niet zomaar. Door testen bij Running And More, het gebruik van een hoogtetent, te trainen op de AlterG, maar vooral door zware trainingsarbeid werd ze klaargestoomd voor Roeselare. “De resultaten van mijn bloedonderzoek toonden een positief effect door de hoogtetent. Mijn lichaam werd ook sterker door testen bij Running And More. En tijdens zware trainingsperiodes maak ik meermaals gebruik van de AlterG. Het zorgt voor een goede recuperatie waardoor ik frisser de trainingen kan starten.”

Combinatie topsport en studie

Dat lijkt allemaal erg veel voor een jonge studente. Gelukkig kan ze door het gebruik van een topsportstatuut op veel begrip rekenen. “Ik neem al mijn studiepunten op, maar mag tijdens de week van een belangrijke wedstrijd observeren tijdens sportlessen. Ook mijn medestudenten helpen mij met het bijhouden van lesmateriaal. Al wordt het dit jaar, anders dan vorig jaar, toch wel moeilijker. Tijdens de blokperiode zal ik namelijk veel volume moeten trainen in functie van het BK veldlopen.” Een kampioenschap dat ze trouwens bij de senioren zal moeten afleggen. De atlete van trainer Bart Blommaert zal evenwel al vanaf Brussel bij de “grote dames” meelopen. Iets dat ze ook al met succes in Deinze heeft uitgevoerd (3de plaats).

EK Samokov

Op 14 december al zal ze klaarstaan aan de start voor haar 2de internationale kampioenschap. Dankzij het EK veldlopen vorig jaar in Belgrado, waar ze 30ste werd, neemt ze in ieder geval al wat ervaring mee op het vliegtuig. “Details zullen daar het verschil maken. Na zo’n goede voorbereiding ga ik wel uit van een topdag daar. Het gevoel zondag zat echt wel goed en ik voel dat ik grote stappen vooruit heb gezet vergeleken met vorig jaar. Toch blijven we realistisch. Een top-15 plaats is het doel.”