Vandaag werd in het stadhuis van Brussel de Gouden Spike uitgedeeld. Nafissatou Thiam won voor een tweede keer op rij bij de dames, bij de heren volgde Thomas Van Der Plaetsen Jonathan Borlée op,

Bij de vrouwen bestond er geen twijfel over wie de Gouden Spike zou krijgen. Nafi Thiam won in Zürich voor het eerst een medaille bij de grote dames, brons gekleurd. Ze hield de spanning er evenwel lang in. Haar medaille hing lange tijd aan een zijden draadje, maar de strijd werd gelukkig in de Naamse haar voordeel beslecht. Bovendien scherpte Thiam haar eigen Belgisch record dit seizoen grondig aan met 6.508 punten. De Zilveren Spike ging naar Anne Zagré, Axelle Dauwens werd met een Bronzen Spike beloond voor haar boerenjaar. Thomas Van Der Plaetsen zorgde op het WK indoor voor een knalprestatie. De Oost-Vlaming kampte zich daar naar brons en kreeg dus niet onlogisch de Gouden Spike overhandigd. Bashir Abdi eindigde op een Zilveren Spike, Pieter-Jan Hannes maakte de top 3 compleet met de Bronzen Spike.

De Belgische zilveren selectie op het EK veldlopen in Belgrado - Foto: Jeroen De Meyer
De Belgische zilveren selectie op het EK veldlopen in Belgrado – Foto: Jeroen De Meyer

De ‘Beloften van het jaar’ werden Chloë Beaucarne en Mathias Broothaerts. Beaucarne spurtte op de Youth Olympic Games in Nanjing naar een bronzen plak. Mathias Broothaerts kende eveneens een schitterend seizoen. Op het BK alle categorieën landde hij na 8m07 in het zand, oftewel 11 cm verder dan de EK-limiet, een nieuw Belgische belofterecord en een 3de plaats aller tijden! De prijs van ‘Ploeg van het Jaar’ ging naar het Belgische seniorenteam vanop het EK veldlopen vorig jaar in Belgrado. Door een knappe collectieve prestatie kaapten ze daar het zilver weg.

De eindstanden van het referendum:
Mannen
83p Thomas Van der Plaetsen/DEIN
63p Bashir Abdi/RCG
40p Pieter-Jan Hannes/OLSE
21p Philip Milanov/VAC
7p Jonathan Borlée/WS
7p Kévin Borlée/WS
6p Jeroen D’hoedt/OEH
3p Abdelhadi El Hachimi/RFCL
3p Julien Watrin/DAMP
1p Michael Bultheel/FLAC
Revelatie
15p Mathias Broothaerts/LYRA
11p Tarik Moukrine/RFCL
9p Isaac Kimeli/OEH
1p Simon Debognies/OEH
1p Jarne Duchateau/OB
1p Niels Pittomvils/LOOI
1p Vincent Stas/CABW
Vrouwen
117p Nafissatou Thiam/RFCL
71p Anne Zagré/RESC
32p Axelle Dauwens/ACME
    9p Eline Berings/OLSE
5p Almensh Belete/VAC
Revelatie
11p Chloé Beaucarne/DEIN
10p Jolien Boumkwo/RCG
9p Sarah Missinne/KAAG
6p Vanessa Sterckendries/SPVI
1p Renée Eykens/KAPE
1p Hanne Maudens/VS
1p Charlotte Sijmens/DCLA