Donderdagavond werd bekendgemaakt wie in 2015 de kleuren van Atletiek Vlaanderen mag verdedigen. Het team ondergaat een grondige gedaanteverwisseling want maar liefst 6 van de 13 atleten zijn nieuw in het team. Eén van hen is werpster Jolien Boumkwo.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Boumkwo had er helemaal niet op gerekend dat ze in 2015 één van Atletiek Vlaanderen-atleten zal zijn. “Ik was enorm blij toen ik het nieuws te horen kreeg. Ik had het helemaal niet verwacht aangezien ik het EK net gemist had.” De 21-jarige atlete van RCG kan niet onder stoelen of banken steken dat dit een extra boost geeft om er nog harder tegen aan te gaan. “Het doet wat om tussen andere atleten te staan die dit jaar heel goed gepresteerd hebben. Het doet bovendien deugd om te weten dat er mensen in je capaciteiten geloven en dat je ondersteund wordt. Dit is de extra boost die ik nodig had. Het net missen van de EK-limiet had meer impact op mij dan ik vooraf had ingecalculeerd. Ik had het gevoel dat ik weer een jaar moest wachten op extra ondersteuning en erkenning, en dat viel me een beetje zwaar.” Wat de verandering nu precies inhoudt en in welke mate Jolien op extra steun zal mogen rekenen, weet ze nog niet. “Je wordt alleszins gezien als een atleet met potentieel, en dat doet al erg veel.” Inmiddels is Jolien ook al even bezig met de voorbereiding op het winterseizoen. “Het verloopt behoorlijk vlot. Ik train nu vooral in volume en enkel de achillespezen speelden in het begin een beetje op, maar die pijn is nu gelukkig verdwenen. De komende weken zullen allicht wel nog zwaar worden aangezien ik het trainen nog altijd combineer met mijn studies Handelswetenschappen aan de Universiteit in Gent.”