Het moet hem ongelooflijk veel deugd gedaan hebben. Maar na het desastreuze winterseizoen van vorig jaar, waarin Stijn Garain te kampen had met een achillespeesblessure, kwam hij zondag opnieuw aan de start in de Lotto Crosscup. Met zijn ploeg AC Pajottenland hadden ze alvast geen podium in gedachten. Een plaats bij de top-20 was de gezonde ambitie van het trio Cristophe Daelman, Joren Pardaens en uiteraard, Stijn Garain.

Stijn Garain - Foto: Tomas Sisk
Stijn Garain – Foto: Tomas Sisk

Het moet zowat de 25ste plaats zijn, als Joren Pardaens de aflossingsstok overhandigt aan de derde man van ACP. Ruim 4500m krijgt Stijn Garain de tijd om plaatsen op te schuiven, en dat doet hij ook. In zijn eigen tempo en mooie stijl raapt hij de ene crosser na de andere op, om dan als 15de over de meet te lopen. De kop is er af, en de comeback van Stijn Garain in het veld is een feit.

Maar ook hier, net zoals bij Veerle Dejaeghere, hield Stijn Garain er een heel ander gevoel aan over dan wat wij vermoedden. “Ik ben vandaag erg verkouden en had totaal geen tempogevoel. Mede daardoor heb ik niet naar mijn concurrenten gekeken en weet ik dus niet wat ik vandaag gepresteerd heb.”

Misschien belangrijker dan de prestatie of de verkoudheid is hoe het nu eigenlijk gaat met zijn achillespeesblessure. De aanhoudende klachten, die hem ook deze zomer af en toe dwars zaten, raakten maar moeilijk van de baan. “Voorlopig houdt de achillespees goed stand. En als alles blijft zoals het nu is dan probeer ik om een volledig CC-seizoen mee te draaien.”

Stijn Garain, die vorige week ook nog deelnemer was aan de ekiden in Brussel, had wel nog een opmerkelijke uitspraak over het parcours aan de Blaarmeersen. “Het is vlak, er zitten veel lussen in, en dat is niet echt iets voor mij. Door die lussen moest ik me ook nog excuseren bij een deelnemer omdat ik hem redelijk de pas af sneed. Het parcours loopt eigenlijk ook tegen zijn limieten aan, vrees ik.”

Met een 12de tijd individueel mag Stijn Garain alvast tevreden terugblikken. De atleet van ACP heeft duidelijk laten blijken weer over een hoog niveau te beschikken. Afwachten wordt nu hoe die achillespees het parcours van Gent verteerd heeft en in welke mate hij geneest van zijn verkoudheid. Mits positieve navolging zou Stijn Garain ons wel eens kunnen verrassen tijdens de volgende CC-manche in het zand van Mol, op 9 november.